Η βρετανική δικαιοσύνη συμφώνησε στην έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange στις ΗΠΑ, όπου διώκεται για κατασκοπεία, έπειτα από πολυετές δικαστικό. Εκείνος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, παρά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Το δικαστήριο εξέδωσε επισήμως την εντολή έκδοσης και πλέον εναπόκειται στην υπουργό Εσωτερικών, Priti Patel, να την εγκρίνει. Οι συνήγοροί του μπορούν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

Κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή Μπέλμαρς, μετά την άρση της διπλωματικής ασυλίας της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η σύζυγός του Stella Assange, την οποία παντρεύτηκε τον περασμένο μήνα, είπε ότι η συνέχιση της φυλάκισής του είναι «εγκληματική πράξη». Συγκεκριμένα ανέφερε στην Press Association: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να τερματίσει τη φυλάκιση του ανά πάσα στιγμή.

Το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ παραβιάζει το άρθρο 4 της συνθήκης έκδοσης ΗΠΑ-ΗΒ, το οποίο απαγορεύει τις εκδόσεις για πολιτικά αδικήματα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί και πρέπει να υπακούσει στην συνθήκη και να βάλει τέλος στη διαδικασία έκδοσης μια για πάντα».

Η δίωξή του εντάσσεται στην νομοθεσία περί κατασκοπείας και έρχεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών. Ο Αυστραλός καταζητείται από την αμερικανική δικαιοσύνη που επιδιώκει να τον προσαγάγει σε δίκη για την μετάδοση, από το 2010, περισσότερων των 700.000 απορρήτων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αφορούν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και της διακίνηση πληροφοριών.

Πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κέρδισε την προσπάθειά της στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση ενός δικαστή να μην εκδώσει τον Assange. Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης του Ιανουαρίου της τότε περιφερειακής δικαστού, Vanessa Baraitser, ότι ο Assange δεν έπρεπε να σταλεί στις ΗΠΑ, λόγω πιθανής αυτοκτονίας.

Στις 14 Μαρτίου φέτος, έχασε ξανά στην προσπάθειά του να αποφύγει την έκδοση, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε την εξέταση της προσφυγής του.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Debate για γερά νεύρα: Ο Emmanuel Macron κέρδισε την Marine Le Pen σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ρωσία: Εκτόξευσε δοκιμαστικά βαλλιστικό πύραυλο – «Καταλάβαμε την Μαριούπολη»

Γιατί η ρωσική προπαγάνδα στοχεύει στην Εσθονία