Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, έδωσε το πράσινο φως στην έκδοσή του, με τον Assange να είναι αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, εκ των οποίων και η παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Ύστερα από τη δικαστική μάχη που κράτησε για χρόνια, η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε να δώσει στις αμερικανικές αρχές τον 50χρονο Αυστραλό. «Βάσει του νόμου του 2003, η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να υπογράφει την εντολή έκδοσης αν δεν υπάρχει κανένας λόγος που να την απαγορεύει», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου και πρόσθεσε:

«Σε αυτή την υπόθεση τα βρετανικά δικαστήρια δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καταπιεστικό, άδικο ή αντίθετο με τη διαδικασία να εκδοθεί ο Ασάνζ. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκδοσή του δεν θα ήταν αντίθετη στα ανθρώπινα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματός του σε μια δίκαιη δίκη και στην ελευθερία της έκφρασης, και ότι στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο, και αναφορικά με την υγεία του».

Αυτό δεν είναι και το τέλος της δικαστικής μάχης, που διαρκεί εδώ και περίπου 10 χρόνια. Ο Assange έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός 14 ημερών, ωστόσο αν απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Julian Assange: Κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 175 ετών

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ο Julian Assange συνελήφθη το 2019, ύστερα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Kevin Spacey: Ελεύθερος με εγγύηση στη δίκη για τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται»

Ακραίο περιστατικό revenge porn – Ανήλικος εκβίαζε τον πατέρα 14χρονης ότι θα δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες της