Ο καύσωνας που θα γράψει ιστορία, έχει ήδη ξεκινήσει, και πολλοί από εμάς έχουμε ήδη κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια μας για τις επόμενες 8 ημέρες (τουλάχιστον). Κάποιοι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαρκέσει και 10 μέρες, άλλοι κάνουν λόγο για 12, ενώ το πιο ακραίο σενάριο αγγίζει τις 14 ημέρες σκληρού καύσωνα. Μπροστά στις δύο εβδομάδες, οι 8 μέρες φαντάζουν ιδανικές. Ποιος είναι, όμως ο λόγος, που αυτό το κύμα καύσωνα δεν είναι σαν τα υπόλοιπα και έχει τόσο μεγάλη διάρκεια, μαζί με τόσο υψηλές θερμοκρασίες;

Η ομάδα του meteo.gr απαντάει στο ερώτημα αυτό λέγοντας ότι «βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».

Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν στη συνέχεια, ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από τη μέση κλιματική του θέση, στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας, με κορύφωση τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη νότια Βαλκανική και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα-ρεκόρ για πολλές περιοχές.