Το καλοκαίρι του 2021 που είχε τρία κύματα καύσωνα και μάλιστα το ένα να διαρκεί σχεδόν 12 μέρες, θα έπρεπε να έχει ταρακουνήσει την Ευρώπη και να την έχει κάνει πιο αποτελεσματική στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Δε χρειάστηκαν παρά μερικά 24ωρα καύσωνα και η Ισπανία με την Πορτογαλία θρηνούν πάνω από 2.000 νεκρούς, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, που χτυπήθηκαν από τον καύσωνα, ακόμα συλλέγουν τα στοιχεία τους και αναμένεται να τα ανακοινώσουν όταν ολοκληρωθεί και αυτό το κύμα.
Αυτό που έγινε κατανοητό πάντως, είναι πως η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τον καύσωνα. Ούτε και τις πυρκαγιές που θα εκδηλώνονταν. Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα έχουν πλήθος ενεργών εστιών, με την κατάσταση το Σαββατοκύριακο να είναι δραματική. Τι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να είναι έτοιμη; Μάλλον όχι πολλά, αν σκεφτεί κανείς πως τώρα συζητάει για εξαγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, αντί να τα έχει διαθέσιμα για να λειτουργήσουν.
Η αδυναμία και η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου, αποτυπώνεται, σύμφωνα με το Politico, και στην λειτουργία δομών ενέργειας, μεταφορών και τεχνολογίας που υπέστησαν ζημιές υπό την θερμοκρασία των 40 βαθμών.
Παρότι είναι γνωστό και αναμενόμενο πλέον, τα καλοκαίρια να γίνονται όλο και πιο βάναυσα σε επίπεδο θερμοκρασιών, βλέπουμε να εμφανίζονται τα ίδια και τα ίδια προβλήματα.
«Έχει σημασία το πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Με έναν τρόπο, αυτές οι εκατοντάδες ζωές που χάθηκαν στο κύμα καύσωνα, είναι ζωές που ξοδεύτηκαν», λέει ο Maarten van Aalst, διευθυντής του κέντρου κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για το κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όμως πολύ συχνά το σχέδιο αυτό αλλοιώνεται λόγω του ότι δεν διοχετεύονται τα απαραίτητα κεφάλαια και δε γίνονται οι σωστές επενδύσεις.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκό νόμο και όσα συμφωνήθηκαν στην COP26 τον περασμένο Νοέμβριο, κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. υποχρεούται να αναφέρει ακριβώς τα ποσά που δίνει απ΄τον προϋπολογισμό του για την κλιματική αλλαγή, τόσο συνολικά όσο και ανά τομέα. Το Politico έχει στα χέρια του στοιχεία που δείχνουν ότι από τις 27 χώρες, μόνο οι 7 παρέχουν ολοκληρωμένες αναφορές. Οι υπόλοιπες 20 δίνουν είτε περιορισμένα στοιχεία είτε καθόλου.
Τα τελευταια 40 χρόνια, στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει κάπου μεταξύ 76.000 και 128.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Το παράδοξο είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα, έχει καταγραφεί όχι στην Ισπανία ή την Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία, δείγμα του ότι η Κεντρική Ευρώπη αρχίζει να πλήττεται από κάτι που της ήταν άγνωστο και τώρα της είναι πρωτόγνωρο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πως λιγότερες από 13 χώρες της Ε.Ε. έχουν πλάνο δράσης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από ακραία κύματα καύσωνα και από αυτές, οι μισές και βάλε διαθέτουν μη επαρκή ποσά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που έχουν φαινομενικά και στην πράξη ικανοποιητικό σχέδιο, το οποίο πρωτοεφαρμόστηκε το 2003. Ονομάζεται Canicule και ενημερώνει άμεσα τους κατοίκους για τον καύσωνα, ενώ οι κατά τόπους αρχές έχουν αρχεία με τους πιο ευπαθείς πολίτες για να τους ενημερώνουν ως προς το τι πρέπει να κάνουν εν όψει του καύσωνα.
Στη Γερμανία όμως, τη χώρα-ηγέτιδα της Ε.Ε. μέχρι πρότινος, μια έρευνα της Die Zeit έδειξε πως από τις 300 γερμανικές περιφέρειες, το 80% εξ αυτών δεν είχε κάποιο πρωτόκολλο δράσης για τον καύσωνα. Η Γερμανία δεν έχει και το κατάλληλο σχέδιο για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές στα δάση της στον βαθμό και το μέγεθος που εμφανίζονται πια αυτές στην επικράτεια της. Μόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ξέσπασαν 11 εστίες φωτιάς σε 4 ημέρες.
Παράλληλα, ενώ οι πόλεις θα έπρεπε να έχουν κάποιο σχέδιο για την μη συσσώρευση ζέστης στην επιφάνεια του εδάφους και στα κτήρια, εν τέλει δεν υπάρχει πλάνο και εμφανίζεται το φαινόμενο Heat Island, δηλαδή του εγκλωβισμού μεγάλης ποσότητας ζέστης σε κτήρια, οχήματα και στο έδαφος. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό; Με δενδροφύτευση και με εφαρμογή νέας αρχιτεκτονικής, πιο eco-adaptable.
Εκτός από τις δομές των αρχών, της πολιτικής ηγεσίας, είτε της κατά τόπους είτε της εθνικής, υπάρχει και έλλειμμα αντίληψης σε μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Σε μια εποχή καύσωνα, με τόσες εστίες φωτιάς, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολογικών οργανισμών, υπήρξαν παρέες που έκαναν barbeque, που πήγαν για μπάνιο και εκτέθηκαν σε αυτές τις θερμοκρασίες.
Στη Γερμανία υπάρχουν γηροκομεία και οίκοι φροντίδας που δεν αντιμετωπίζουν τον καύσωνα ως μια πιθανή απειλή για τους ευπαθείς υπέργηρους ή για τα παιδιά. Στη Βαυαρία έγιναν το προηγούμενο διάστημα σχολικοί διαγωνισμοί με αθλήματα με 36 βαθμούς Κελσίου και πολλά παιδιά λιποθυμούσαν.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
5 άχαστα tips για να αντιμετωπίσεις τον καύσωνα χωρίς να ξοδέψεις ρεύμα
Zelensky: «Ο Putin χειραγωγεί την Ευρώπη με τις τιμές του φυσικού αερίου»