Φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πλατάνα Ευβοίας, στον δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Σύμφωνα με το evima, καίει δασική έκταση, ενώ στην περιοχή σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του μετώπου, ενώ έχει σπεύσει και ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου. Οι άνεμοι, επίσης, που πνέουν δεν είναι ισχυροί στην περιοχή.

Ακόμα, μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο δίνουν οι πυροσβέστες στη φωτιά της Βόρειας Εύβοιας. Έτσι συνεχείς αναζωπυρώσεις και μάλιστα επικίνδυνες έχουμε στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, ενώ μικρότερες υπάρχουν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

https://www.intronews.gr/fotia-sti-voreia-evvoia-prosagogi-ypoptou-gia-ebrismo-sto-asminio

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίδεται μία μεγάλη μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται “Τελέθριο” γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετάνε συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Κρουνοί στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση, που αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες, που θα γεμίσουν τα πυροσβεστικά. Ακόμα, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι για να βοηθήσουν στην επιχείρηση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ελλάδα

Στον αδιανόητο αριθμό των 507.950 στρεμμάτων προσδιόριζε την καμένη έκταση στην βόρειο Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS. Με την καμένη έκταση από αυτή την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την βόρεια Εύβοια υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει συνολικά μέχρι και τα 600.000-700.000 στρέμματα! Σημειώνεται ότι η βόρειος Εύβοια (δήμοι Μαντουδίου κι Ιστιαίας) έχει συνολική έκταση 1.085.000 στρέμματα, το 70% αυτής μπορεί να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους καμένων εκτάσεων ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί το 2007 στην περιοχή Παλαιοχώρι-Ανδρίτσαινα Ηλείας που είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης κι η τρίτη αυτή που σημειώθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας και κατέκαψε 443.280 στρέμματα. Οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007 δεν θεωρούντο ενιαίο μέτωπο κι έχουν καταγραφεί σαν τρείς διαφορετικές, διακριτές πυρκαγιές με διαφορετικά αίτια.

Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας ( ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Στην συνέχεια με 111.120 καμένα στρέμματα έρχεται η φωτιά που κατέκαψε την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η φωτιά στους πνεύμονες στην Αττική που έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS, 84.540 στρέμματα δάσους.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από δασικές πυρκαγιές στην Αττική μετά τα 205.210 στρέμματα στο Γραμματικό το Καπανδρίτι Μαραθώνα το 2009 και τα 100.000 στρέμματα που κατέκαψε το 1995 φωτιά μεγάλων διαστάσεων στην Πεντέλη.