Κορυφώνεται ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας, καθώς αναμένονται ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες- ρεκόρ.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, παραμένει έντονος, αν και μετά το μεσημέρι, αναμένονται μπουρίνια με θυελλώδεις ανέμους στα βορειοδυτικά.

Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας την Τετάρτη, αναμένονται στις υψηλότερες τιμές τους μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45 °C, όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενισχύουν την επικινδυνότητα πυρκαγιών, εξαιτίας του καιρικού τύπου Hot-Dry-Windy.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου, ο κίνδυνος είναι σαφής. Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 bf (τοπικά 8 bf) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 bf (τοπικά 7 bf) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Έβρο, Κορινθία, Ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.