O καιρός αλλάζει σε όλο τον πλανήτη! Το καλοκαίρι του 2023 διαφαίνεται σταδιακά ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus να επιβεβαιώνει εχθές ότι η κλιματική αλλαγή και η επιστροφή του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του καλοκαιριού, στη Γη – από την Κίνα ως την Ισπανία, περνώντας από τον Ατλαντικό—καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο, η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αποσταθεροποίησης που εμφανίζει ο καιρός σε όλο τον πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες: δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις.

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950, θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.

Έρχεται καύσωνας διαρκείας

Η ζέστη είναι ήδη σε πολλές περιοχές ανυπόφορη, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται καύσωνες διαρκείας.

καιρός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από της ακτές της βόρειας Αφρικής και της κεντρικής Μεσογείου προς τη χώρα η οποία θα κορυφωθεί το Σάββατο με τον υδράργυρο να φτάνει έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι θα διαμορφωθεί ως εξής:

Την Παρασκευή

-Τρίκαλα 38
-Αργολίδα 38
-Μεσηνία 38
-Αττική 37
-Νότια Κρήτη 37

καιρός

Το Σάββατο

-Μεσσηνία 37-38
-Νότια Κρήτη 37-38
-Αρτα 37
-Αιτωλοακαρνανία 37
-Αττική 35-36

καιρός

Το «κύμα» αυτό θα υποχωρήσει την Κυριακή αφού το ενισχυμένο μελτέμι θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς και ο καιρός θα «γλυκάνει», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια.

καιρός

Ωστόσο από τη Δευτέρα ο καιρός θα αρχίσει πάλι να αλλάζει. Ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο επεισόδιο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία φαίνεται να έχει και ένταση και έκταση και διάρκεια.