Περιεχόμενα
Για δυναμικό «ποδαρικό» του χειμώνα από την τρέχουσα εβδομάδα, τη δεύτερη του 2024, προειδοποιούν τις τελευταίες ώρες οι μετεωρολόγοι, κάνοντας λόγο για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις.
Μάλιστα τα μετεωρολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν πως το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται φαίνεται να χτυπά με έντονα φαινόμενα την Αττική.
Καιρός: «Ο χιονιάς δεν θα κρατήσει για πολύ, αλλά το κρύο θα παραμείνει»
Από την Τρίτη (9/1) , σύμφωνα με την πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά στο Star, η θερμοκρασία πέφτει κατά 5 βαθμούς Κελσίου, με τους ανέμους να ενισχύονται και να φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη.
Αναφορικά με τα χιόνια, υπογράμμισε πως ο χιονιάς θα επισκεφτεί αρκετές περιοχές της χώρας. Τα χιόνια δε θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά θα επεκταθούν και στις ημιορεινές περιοχές, ιδίως σε Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και λιγότερο στην περιοχή της Αττικής.
Τόνισε πως στην Πάρνηθα ίσως να έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις, αλλά το κυριότερο χαρακτηριστικό θα είναι τα χιόνια στη Βοιωτία. Κατέληξε πως ο χιονιάς δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ωστόσο το κρύο θα παραμείνει.
Παρόμοια η πρόγνωση και από τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως από το απόγευμα της Τρίτης οι βοριάδες θα επιστρέψουν μετά από ημέρες στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και άλλο. Θα σημειωθούν το βράδυ και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας, στο Πήλιο, πολύ πιθανόν ακόμα και στην Πάρνηθα.
Καιρός: «Διπλό κύμα ψύχους από την Ουκρανία»
Για διπλό κύμα ψύχους από την Ουκρανία μίλησε χθες ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επισημαίνει ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει» την Τρίτη (9/1) με πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και 8 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 9 μποφόρ.
Καταιγίδες αναμένονται σε περιοχές του Αιγαίου, ισχυρός παγετός θα επικρατήσει στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.
Το δεύτερο κύμα, και ισχυρότερο, αναμένεται το επόμενο Σαββατοκύριακο, με νέα πτώση της θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσουν χιόνια στα βουνά της Αττικής, ενδεχομένως να επηρεαστούν και τα βόρεια προάστια.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Δύο κύματα ψύχους από την Ουκρανία θα μας επηρεάσουν τη νέα εβδομάδα.
Πρώτο κύμα: Τρίτη 9/1-Τετάρτη 10/1
-πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμούς
-Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ)
-Καταιγίδες στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο
-Ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
-χιονοπτώσεις μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.
Δεύτερο κύμα: Παρασκευή 12/1 -Σάββατο 13/1 (πιο ισχυρό)
-πτώση θερμοκρασίας άλλους 2-3 βαθμούς σε σχέση με την Τετάρτη
-Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ) – ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
-χιονοπτώσεις από το βόλο και νοτιότερα μέχρι 300 μέτρα (θα επηρεαστούν τα βουνά της Αττικής και φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία και τα βόρεια προάστια).
Ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Τετάρτη: Αθήνα 9, Θεσσαλονίκη 7
Ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο: Αθήνα 7, Θεσσαλονίκη 5».
Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Παρασκευή (12/1)
Τρίτη (9/1)
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, σε όλο το Αιγαίο και βαθμιαία τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Τα φαινόμενα, που είναι πιθανό να είναι τοπικά έντονα, στα δυτικά γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ από το απόγευμα στα ανατολικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά και ημιορεινά.
Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους 7 με 8 μποφόρ.
Στα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 και σταδιακά στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 8 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 14 με 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Η πρόγνωση για την Τετάρτη (10/1)
Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο με τοπικές βροχές στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Η πρόγνωση για την Πέμπτη (11/1)
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο και τα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στο νότιο Ιόνιο και την Κρήτη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί.
Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Η πρόγνωση για την Παρασκευή (12/1)
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες σε όλη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την Κρήτη και βαθμιαία στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.