Περιεχόμενα
Ξεκίνησε την επέλασή της η κακοκαιρία Daniel από το απόγευμα της Δευτέρας καθώς σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου.
Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.
Το 112 ήχησε για τους κατοίκους της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Πιερίας, περιοχές που αναμένεται να δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.
Η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας περιλαμβάνονται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Λαγουβάρδος για κακοκαιρία: «Στην Αττική θα πέσει τόσο νερό όσο πέφτει σε 1,5 χρόνο»
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποιεί ότι «η Τρίτη και η Τετάρτη θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες όσον αφορά την κακοκαιρία, καθώς η ποσότητα της βροχής θα είναι πολύ υψηλή».
Παράλληλα προχωρά σε μια δραματική πρόβλεψη, αφού «όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 500 χιλιοστά. Φανταστείτε ότι αυτή η ποσότητα ισούται περίπου με την ποσότητα της βροχής που πέφτει στην Αθήνα μέσα σε 1,5 χρόνο.
«Ούτως ή άλλως αυτός ο όγκος βροχής είναι τεράστιος όχι μόνο για τα καμένα, αλλά για οποιαδήποτε περιοχή. Αυτές οι ποσότητες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα ανεξαρτήτως καμένων περιοχών».
«Έως τώρα», πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, «δεν φαίνεται ότι οι καμένες περιοχές θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής από την κακοκαιρία Daniel. Όμως σίγουρα η καταστροφή που υπέστησαν επιτείνει το πρόβλημα».
«Πάντως το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και θα δείξει αν θα επαληθευτούν τα προγνωστικά» εξηγεί ο ίδιος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Το σημαντικό είναι να προστατευτούμε. Να είμαστε προσεκτικοί και να προετοιμαστούμε για να μην θρηνήσουμε καμία απώλεια ζωής».
Μαρουσάκης: «Η κακοκαιρία φθάνει στην Αττική το μεσημέρι»
Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνει πως στα βόρεια της χώρας τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα, ενώ σταδιακά η κακοκαιρία φτάνει στην Αττική και την Πελοπόννησο φέρνοντας σφοδρές καταιγίδες.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Open είπε: «Κάπως πιο ήπια θα είναι τα φαινόμενα από το ύψος της Χαλκιδικής και βορειότερα, προς τη βορειοδυτική χώρα».
Ωστόσο, σημείωσε πως σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και προς την περιοχή της Πελοποννήσου, προς τα ανατολικά και νότια τμήματα, ενώ θα επηρεαστεί και η δυτική Κρήτη. «Μεγάλη προσοχή, μιλάμε για έναν μεγάλο όγκο νερού», είπε χαρακτηριστικά.
Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα είναι βροχερός και στην Αττική, ενώ το απόγευμα αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες. «Θέλει προσοχή και ο νομός Αττικής γιατί βλέπουμε ότι ο άνεμος στρέφεται σε ανατολικό-νοτιοανατολικό.
Είναι ένας άνεμος αρκετά υετοφόρος για την περιοχή της Αττικής. Συνοδεύεται συνήθως με μεγάλα ύψη βροχής, άρα να είμαστε σε μία εγρήγορση, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 28 βαθμούς αργά το μεσημέρι».
Ο ίδιος τονίζει πως και αύριο Τρίτη θα έχουμε τον ίδιο σχετικά καιρό ειδικά σε περιοχές γύρω από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά: η Θεσσαλία, η Αττικο-Βοιωτία, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος.
Στη συνέχεια η κακοκαιρία θα περιορίζεται στα δυτικά προς το Ιόνιο, ενώ αμέσως μετά θα κατευθυνθεί προς τις ακτές της Βόρειας Αφρικής ενώ δεν αποκλείεται να σχηματίσει ακόμη και μεσογειακό κυκλώνα.
Πολύ μεγάλα ύψη βροχής φέρνει η κακοκαιρία
Η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από εχθές και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.
Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα έως το βράδυ της Τετάρτης. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).
Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:
Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
Σποράδες
Πιερία
Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)
Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.
Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:
Η ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)
Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
Η συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης που φέρνει η κακοκαιρία Daniel παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).