Τραγική είναι η κατάσταση που έχει φέρει η κακοκαιρία σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής, με τους μεγάλους οδικούς άξονες να είναι γεμάτοι με ακινητοποιημένα οχήματα και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Αττική Οδός, Μεσογείων, Κηφίσίας, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος, Μαραθώνος και όλες οι κεντρικές αρτηρίες, έχουν ουσιαστικά κλείσει, με τους περισσότερους να συμπληρώνουν 7 ή 8 ώρες μέσα στο όχημα τους.

Αρκετοί έχουν βγει και το έχουν πάρει περπατητό. Το κράτος στέλνει τον στρατό για να βοηθήσει όπου είναι εφικτό ώστε να πάρει ξανά μπρος η κυκλοφορία.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Στυλιανίδης έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου ενημέρωσε πως οι ακινητοποιημένοι οδηγοί στην Αττική Οδό, θα μεταφερθούν από τον στρατό σε λεωφορεία και από εκεί σε ξενοδοχεία για να μείνουν δωρεάν και να τους παρασχεθεί και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εφόσον υπάρχει ανάγκη.

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών στην Αττική Οδό με τη συνδρομή του στρατού, της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού και από το Χαμόγελο του Παιδιού. Και φυσικά της Πυροσβεστικής. Οι οδηγοί οδηγούνται σε 6 σημεία σύνδεσης, τους υποδέχονται αξιωματικοί και τους κατευθύνουν σε ασφαλή σημεία όπου θα τους παρασχεθεί και ιατρική περίθαλψη.

Βρισκόμαστε σε συνέργεια της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των Ειδικών Δυνάμεων. Για αύριο Τρίτη, η Εύβοια, η Αττική, η Κρήτη, οι Σποράδες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμών, των Ειδικών Δυνάμεων, των ΜΜΜ και άλλων υπηρεσιών που είναι αναγκαίες. Στις περιοχές δε θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, βρεφονηπιακοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλης παιδιών. Αναστέλλεται και η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την απώλεια οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής. Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη της πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με την ευθύνη μιας εταιρείας».

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Εισαγγελική έρευνα για την Αττική Οδό, θα αναζητηθούν ευθύνες

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε επιρρίψει την ευθύνη στην διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού, καθώς όλοι οι ακινητοποιημένοι οδηγοί πλήρωσαν σήμερα τα διόδια για να πάνε και να γυρίσουν στις δουλειές τους και έχουν συμπληρώσει 8ωρο παρουσίας μέσα στα οχήματα τους, δίχως φαγητό, δίχως νερό, δίχως τις βασικές ανάγκες. Μάλιστα, είναι πάρα πολλοί άνθρωποι υγειονομικοί που έχουν εγκλωβιστεί και δε μπορούν να πάνε από και προς τα νοσοκομεία, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο με έξαρση της Όμικρον.

Ένα ζευγάρι υγειονομικών που εργάζονται στο Γεννηματά, έμειναν με το όχημα τους στη Μεσογείων και σύμφωνα με την ΕΡΤ έψαχναν τρόπο να βρουν αλυσίδες και έπρεπε να βγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από το Πεντάγωνο για να τους δώσει λύση στο πρόβλημα. Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι καθ΄οδόν άντρες του στρατού με ένα φορτηγό, για να πάνε στην Αττική Οδό και να αποχιονίσουν το οδόστρωμα με τα μηχανήματα εκχιονισμού.

Έχουν φτάσει σε 6 σημεία συνδέσμου με την Αττική Οδό (Πλακεντίας, Παιανία, Σπάτα, Κάντζα κλπ.) για να απεγκλωβίσουν και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει σε επικοινωνία με ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά για να περάσουν εκεί το βράδυ.

Η κατάσταση που επικράτησε σήμερα στην Αττική Οδό, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν για το αδίκημα της διατάραξης συγκοινωνιών και της παρακώλυσης των. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας κ. Αντώνης Ελευθεριάνος.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Το κέντρο της Αθήνας «ντύθηκε στα λευκά»

Ζητά συγγνώμη και δικαιολογείται η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Η Αττική Οδός πάντως, ζητά συγγνώμη για την ταλαιπωρία σε ανακοίνωσή της και φέρνει ως δικαιολογία ότι αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στα χρονικά τέτοια κατάσταση.

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό  και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού, η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».