Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» διανύει από την Τετάρτη τη 17η εβδομάδα εφαρμογής με τις τιμές να διαπιστώνονται σταθερές ή μειωμένες στο 91% των προϊόντων που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους του αλλά και με τρεις σημαντικές προσθήκες.

Πρώτον, από την Τετάρτη το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννιά κατηγορίες προϊόντων καθώς περιλαμβάνει πλέον το νωπό μοσχάρι, το γάλα υψηλής παστερίωσης, το λευκό τυρί και τη σοκολάτα, όπως και επιπλέον προϊόντα από υπάρχουσες κατηγορίες (αλλαντικά, κοτόπουλο, όσπρια).

Δεύτερον, μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», που θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα (χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες -αυτές που λέμε αλοιφές- και τουλάχιστον δύο κατεψυγμένα θαλασσινά).

Τρίτον, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη την Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Το σημαντικό είναι ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα υπάρχει εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, ώστε να αποφευχθούν ανατιμήσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν την Τετάρτη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 97 (11%), η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%), παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Για την περαιτέρω ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και την τόνωση του ανταγωνισμού, από αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία εκάστου καλαθιού ανά αλυσίδα για να βλέπουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες μείωσαν και πόσο, και ποιες αύξησαν και πόσο τις τιμές.

Α. Γεωργιάδης: Καλύτερες οι τιμές από πέρυσι στα Σαρακοστιανά

Είμαστε πρώτη μέρα στην Ιχθυαγορά. Είχαμε την πρωτοβουλία να κάνουμε καλύτερες τιμές από πέρυσι στα Σαρακοστιανά. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή θα έχει δύο οφέλη: Όσοι έρθουν να ψωνίσουν από εδώ, θα κερδίσουν χρήματα και επίσης με τις τιμές που ανακοινώθηκαν εδώ, όλη η αγορά θα έχει μέτρο σύγκρισης ώστε να μην χρεώνει κάποιος ότι θέλει» τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει στο καλάθι το χταπόδι, διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο, θα μπει όμως μέσα στη Σαρακοστή. «Πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα και επάρκεια, δεν φτάνει μόνο να βάλεις καλή τιμή, αν βάλουμε το χταπόδι και οχτώ στους 10 πελάτες δεν βρίσκουν χταπόδι ο κόσμος θα παραπονείται» εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.