Τραγικό τέλος είχαν οι τρεις έμπειροι ορειβάτες, που αναζητούνταν από το μεσημέρι του Σαββάτου. Το απόγευμα της Κυριακής εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων σε μια χαράδρα στα Ύδατα της Στυγός. Η επιχείρηση εντοπισμού ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω της ομίχλης και το σημείο ήταν δύσβατο.

Ήδη από το πρωί της Κυριακής, είχε στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στον Χελμό, στην οποία συμμετείχαν 23 πυροσβέστες, η ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, 2 ελικόπτερα καθώς και ομάδα χειριστών drones.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ προσέγγισαν τέσσερις φορές την περιοχή που βρίσκονταν οι τρεις ορειβάτες αλλά δεν μπόρεσαν να το πλησιάσουν καθώς υπήρχαν ίχνη χιονοστιβάδας. Εκεί τους οδήγησε ένα κόκκινο κράνος, ένα μπουφάν και ένα σακίδιο που εντόπισε το ελικόπτερο της πυροσβεστικής σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χιονοδρομικό κέντρο.

Ένας από τους τρεις ορειβάτες εντοπίστηκε από έναν ιδιώτη, κατά τις τρεις το μεσημέρι, ο οποίος ειδοποίησε την πυροσβεστική. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο και μετά από έρευνες εντόπισαν μια ώρα αργότερα και τους άλλους δύο της παρέας. Οι διασώστες εκτιμούν πως οι τρεις ορειβάτες είτε παρασύρθηκαν από μια μεγάλη χιονοστιβάδα σε απόσταση δυο χιλιομέτρων είτε πάτησαν σε παγωμένο μονοπάτι που έσπασε κι έπεσαν από μεγάλο ύψος στο κενό.

Η ιατροδικαστική εξέταση στην οποία θα υποβληθούν οι σοροί τους, θα αποκαλύψει τα ακριβή αίτια του θανάτου. Τα σωστικά συνεργεία έδωσαν μάχη προκειμένου να απομακρύνουν τις σορούς των τριών φίλων από την χαράδρα οι οποίες τελικά μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας.

Ποιοι ήταν οι τρεις ορειβάτες

Οι τρεις έμπειροι αναρριχητές, ηλικίας 56, 49 και 40 ετών, ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη». Οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, κι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Οι ορειβάτες δεν απαντούσαν κι έτσι σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό τους.

Αν και ήταν έμπειροι αναρριχητές κι εκπαιδευμένοι, ενώ έχουν καταφέρει να φτάσουν σε δύσκολα υψώματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν κατάφεραν να σωθούν. Πρόκειται για τον Γιάννη Τορέλλι, μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, τον Αθανάσιο Σωτηρόπουλο, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και τον Παναγιώτη Τέκο, προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμο κάτοικο Πατρών.

Επισκέπτονταν συχνά το Χιονοδρομικό Καλβρύτων και γνώριζαν καλά την περιοχή. Αυτή τη φορά επιχείρησαν μια παράτολμη ανάβαση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Όπως λένε ορειβάτες που γνωρίζουν την περιοχή, τα Ύδατα της Στυγός, ένα ύψωμα κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, είναι ένα σημείο που προσεγγίζεται δύσκολα ακόμη και το καλοκαίρι.

Ο Γιάννης Τορέλλι θεωρούταν εκ των κορυφαίων αναρριχητών στην Ελλάδα ενώ και οι άλλοι δυο είχαν ανέβει σε αρκετά βουνά της χώρας. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αναρριχητής που σκαρφάλωσε διαδρομή 9ου βαθμού το 92 και απο τους ελάχιστους Έλληνες που σκαρφάλωσε διαδρομή 10ου βαθμού. Άνοιξε την πασίγνωστη διαδρομή Αιγιαλίς στην Κάλυμνο.

Στα 20 του χρόνια, το 2000, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος ακολουθεί τα χνάρια του Τορέλλι που έχει ανοίξει νέες διαδρομές στο φαράγγι της Κλεισούρας, τη μητρόπολη της αθλητικής αναρρίχησης. Δημιουργούν δρόμους που μέχρι τότε ήταν άβατοι και γίνονται σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του αθλήματος. Η παγοαναρρίχηση κατακτά τους έμπειρους αθλητές που διαρκώς βάζουν νέους πιο δύσκολους στόχους.

«Δεν έχεις επαφή με τα χέρια σου, έχεις εργαλεία τα οποία τρυπούν τον πάγο και γατζώνονται. Είναι επικίνδυνα για κάποιον που δεν έχει εμπειρία. Πρέπει να έχει εκπαιδευτεί και να έχεις επίγνωση της κάθε δυσκολίας, υπάρχουν δυσκολίες και δυσκολίες στην παγοαναρρίχηση ή στην αναρρίχηση» δήλωσε ο οδηγός βουνου, Παύλος Τσιάντος.