Πολύωρες ήταν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με την κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών να είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ουκρανίας. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί και αναμένουν για μια απόφαση του Vladimir Putin.
Τελικά, η Ρωσία είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλλει στην Ουκρανία, βάζοντας (μάλλον) ένα τέλος στα σενάρια πολέμου. Από την άλλη, όπως γράφει και το BBC, οι διαπραγματεύσεις δεν έδειξαν κανένα σημάδι σημαντικής εξέλιξης.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας ακόμα φόβο και ανησυχία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει απολύτως ξεκάθαρες τις οικονομικές κυρώσεις που θα δεχθεί η Ρωσία, αν τελικά προχωρήσει σε κάτι πέρα από αυτό που δήλωσε στις διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει με τη σειρά του τις ΗΠΑ, να μην «υποτιμούν τους κινδύνους» που ενέχει η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση. «Εξηγήσαμε στους συναδέλφους μας ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov μετά τη συνάντηση.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς και ξεκάθαρες», ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες για την ασφάλεια της κάθε πλευράς.
Οι βασικές διαφωνίες παραμένουν
Αυτή ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί διπλωμάτες, να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο την αντιπαράθεση σχετικά με την Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Ρωσίας για αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη.
Και παρά το γεγονός ότι φαίνεται να έχει επιτευχθεί μια κάποια συμφωνία, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και εξέθεσαν τα αιτήματά τους, με την πιθανότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο μέλλον.
Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση και να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά δεν έλαβαν καμία διαβεβαίωση ότι θα συμβεί. Η Ρωσία, από την άλλη, απαίτησε από το ΝΑΤΟ να δώσει εγγύηση ότι δεν θα εντάξει την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ το απέρριψαν κατηγορηματικά.
Η Sherman είπε ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν τις ρωσικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος της Ρωσίας να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ ,να μην συμπεριλάβει ποτέ την Ουκρανία στη συμμαχία.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χτυπήσει κλειστά την πολιτική του ΝΑΤΟ», είπε και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε εισβολή θα αντιμετωπιζόταν με «σημαντικό κόστος και συνέπειες πολύ πέρα από αυτό που αντιμετώπισαν το 2014», όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ελέγχους στις εξαγωγές, «βελτίωση της στάσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε συμμαχικό έδαφος» και αυξημένη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, ανέφερε στη Ρωσία η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.