Διαδηλωτές ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους οδηγούς φορτηγών που περνούν τα σύνορα Αμερικής – Καναδά, έχουν ξεσηκώσει την πρωτεύουσα του Καναδά για δεύτερη ημέρα. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πόλη της Ottawa σε ένα κονβόι ελευθερίας. Η αστυνομία, έχει ξεκινήσει έρευνες ύστερα από αρκετά περιστατικά, μεταξύ των οποίων και η άρση σημαίων με σβάστιγκα και ένα στιγμιότυπο με μια γυναίκα που χόρευε πάνω στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη.

Η αστυνομία της Ottawa, ανέφερε σε σχετικό ποστ στο Twitter, πως αρκετές έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη σχετικά με τις βεβηλώσεις αρκετών μνημείων στην πρωτεύουσα, καθώς και απειλές, παράνομες και εκφοβιστικές συμπεριφορές προς την αστυνομία και τους υπαλλήλους τους δήμου.

Σε αρκετά μέρη της πόλης, οι οδηγοί φορτηγών μπλόκαραν τους δρόμους γύρω από το δημαρχείο του Καναδά και τον Δήμαρχο της Ottawa, Jim Watson. Επιπλέον, κάποιοι διαδηλωτές παρενόχλησαν το προσωπικό ενός εστιατορίου, απαιτώντας δωρεάν γεύματα, αφότου τους είχε αρνηθεί η είσοδος σε εστιατόρια εξαιτίας της άρνησης τους να φορέσουν την υποχρεωτική μάσκα εντός του χώρου.

Πανδημία: Οι χώρες της Δύσης προκαλούν «αφαίμαξη» στο ιατρικό προσωπικό των φτωχών χωρών

Ο πρωθυπουργός της χώρας Justin Trudeau, έφυγε μαζί με την οικογένεια του από το σπίτι στο οποίο διαμένουν για λόγους ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως περίπου το 90% των  οδηγών υπεραστικών φορτηγών του Καναδά είναι εμβολιασμένοι.
Η διαδήλωση, επεκτάθηκε πολύ περισσότερο σε πληθυσμό από το αναμενόμενο, με αρκετούς διαδηλωτές να συνεχίζουν τις πορείες εώς ότου αποσυρθεί η νομοθεσία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών φορτηγού.

Παρά την μεγάλη προσέλευση, ο Καναδός πρωθυπουργός, αποκάλεσε τους αντιεμβολιαστές μια μικρή μειονότητα, σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Από την άλλη, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Erin O’Toole, συνάντησε μερικούς από τους διαμαρτυρόμενους και τους συνέστησε να διαδηλώνουν ειρηνικά, ωστόσο επέκρινε το βεβήλωμα των μνημείων της Ottawa.

Τέλος, το δημοκρατικό κόμμα του κου.Trudeau, έφερε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών φορτηγού στις 15 Ιανουαρίου, ο οποίος κανονισμός, ορίζει πως όσοι Καναδοί οδηγοί φορτηγού περνούν τα σύνορα μεταξύ δύο χωρών, θα τίθενται σε καραντίνα μόλις επιστρέψουν στο σπίτι τους. Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε πρόσφατα πως οι οδηγοί φορτηγού άλλων χωρών, θα πρέπει να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους, το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πηγή: BBC