Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του COVID-19, στον Καναδά. Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau και η οικογένειά του έφυγαν από το σπίτι τους στην πρωτεύουσα της χώρας και μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία, σύμφωνα με τον καναδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα CBC.

Η διαμαρτυρία που ονομάστηκε «Κονβόι Ελευθερίας» ενάντια στην απαίτηση εμβολίου για διασυνοριακούς φορτηγατζήδες, μετατράπηκε σε διαδήλωση ενάντια στους κανονισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Διαδηλωτές μαζί με χιλιάδες φορτηγατζήδες ζητούν στην τον τερματισμό των εντολών υποχρεωτικού εμβολιασμού και άλλους περιορισμούς στη δημόσια υγεία, ανέφερε το Canadian Broadcasting Corporation. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν άνθρωποι με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή, καθώς ήταν πιθανή η πρόκληση επεισοδίων, αφού εκατοντάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τον κοινοβουλευτικό χώρο. Κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν πάνω σε πολεμικό μνημείο κι άρχισαν να χορεύουν. «Δεν μπορώ να δουλέψω πια γιατί δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα», ένας φορτηγατζής από το Γουίνδσορ, ο οποίος σημείωσε ότι ήταν ο μόνος που έφερνε χρήματα στην οικογένειά του. «Αρνούμαι το εμβόλιο», είπε, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο. Μίλησε μέσα από το φορτηγό του μπροστά στο κοινοβούλιο.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα εμβόλια. Θέλουμε να σταματήσουμε εντελώς τις εντολές που δίνονται για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Daniel Bazinet, ιδιοκτήτης της Valley Flatbed & Transportation στη Νέα Σκωτία στις ακτές του Ατλαντικού. Οι εργαζόμενοι στο Bazinet είναι μη εμβολιασμένοι, αλλά λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας, επομένως δεν επηρεάζεται από τη διασυνοριακή εντολή.

Ελάχιστοι από τους παρευρισκόμενους φορούσαν μάσκες, αλλά πολλοί ήταν με μπαλακλάβες καθώς η θερμοκρασία ήταν -21C. Ένα εμπορικό κέντρο, μάλιστα, έκλεισε επειδή οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες μέσα, ανέφερε το CTV. Η βίαιη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από τους αρνητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ανησυχήσει την αστυνομία.

Εμβολιασμένο το 77% του πληθυσμού στον Καναδά

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Trudeau, είπε ότι το κομβόι αντιπροσώπευε μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των Καναδών. Περίπου το 90% των διασυνοριακών οδηγών φορτηγών στον Καναδά και το 77% του πληθυσμού έχουν κάνει δύο δόσεις.

Έτσι, ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ομοσπονδιακούς εργαζόμενους την παραμονή των εκλογών του Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την εντολή εμβολιασμού για διασυνοριακούς φορτηγατζήδες. Ο ηγέτης των Συντηρητικών Έριν Ο’ Τουλ αντιτίθεται στις εντολές και εξέφρασε την υποστήριξή του στη διαμαρτυρία μετά από συνομιλίες με ορισμένους από τους φορτηγατζήδες την Παρασκευή.

«Υποστηρίζω το δικαίωμά τους να ακούγονται και καλώ τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με αυτούς τους σκληρά εργαζόμενους Καναδούς για να ακούσει τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Ο’ Τουλ μετά τη συνάντηση. Η Canadian Trucking Alliance, η οποία εκπροσωπεί περίπου 4.500 μεταφορείς, ιδιοκτήτες-διαχειριστές και προμηθευτές του κλάδου, αντιτάχθηκε στη διαδήλωση.

«Ζητάμε από το καναδικό κοινό να γνωρίζει ότι πολλοί από τους ανθρώπους που βλέπετε και ακούτε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με τη βιομηχανία φορτηγών», ανέφερε το Σάββατο. Η CTA προέτρεψε τους φορτηγατζήδες που συμμετείχαν να το κάνουν ειρηνικά και στη συνέχεια να φύγουν από την Οτάβα. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας είχαν πει ότι θα παραμείνουν στην Οτάβα έως ότου η κυβέρνηση πάρει πίσω την απόφαση. Οι δρόμοι του κέντρου της πόλης θα μπορούσαν δηλαδή να είναι φραγμένοι για βδομάδες.