Μια περίεργη, ανεξήγητη ασθένεια έχει ανησυχήσει την καναδική επαρχία του New Brunswick, μετά από την καταγραφή παρόμοιων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να νιώθουν αδυναμία, να έχουν κενά μνήμης και προβλήματα στην γνωστική λειτουργία.

Οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για μια νέα νευρολογική πάθηση, ωστόσο οι αρχές της περιοχής λένε ότι δεν υπάρχει αυτό. Η επαρχία δημοσίευσε τα πορίσματα της εποπτικής επιτροπής, η οποία ανέφερε ότι καμία από τις 48 περιπτώσεις δεν άνηκε στο άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο. Με λίγα λόγια τα θύματα μάλλον έπασχαν από γνωστές ασθένειες.

Οι αξιωματούχοι του New Brunswick, πέρυσι επισήμαναν ότι πιθανόν κάτοικοι πάσχουν από ένα άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, παρόμοιο με εκείνο της νόσου Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα ήταν ποικίλα και τρομακτικά. Ορισμένοι ασθενείς παρατήρησαν ότι τους έτρεχαν σάλια και άλλοι ένιωσαν σαν να σέρνονταν ζωύφια στο δέρμα τους. Συχνά παρατηρούνται σπασμοί, μυϊκή απώλεια και αλλαγές στην συμπεριφορά του ασθενούς.

Ο 64χρονος Roger Ellis, για παράδειγμα, αρρώστησε πριν από δύο χρόνια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να προλάβει την καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί απέκλεισαν γρήγορα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πράγματι λίγες μέρες ξεκίνησαν οι επιληπτικές κρίσεις. Άρχισε να γίνεται όλο και πιο ανήσυχος και αποπροσανατολισμένος ενώ επαναλάμβανε όσα έλεγε. Στους πρώτους τρεις μήνες στο νοσοκομείο, έχασε 60 κιλά, έτρωγε μέσω σωλήνα και μπήκε σε αναπηρικό καροτσάκι. Οι γιατροί έχουν αποκλείσει την επιληψία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, την αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα και τον καρκίνο.

Ο Ellis, που μετά από ένα χρόνο νοσηλείας μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας, είπε ότι αυτός και άλλες οικογένειες συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας και τον επικεφαλής ιατρό της επαρχίας πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Μια προηγούμενη έκθεση που κυκλοφόρησε από την επαρχία δεν βρήκε κανένα περιβαλλοντολογικό παράγοντα που να συνέδεε τους ασθενείς, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να υποψιάζονται ότι η επαρχία αποκλείει κάποια συσχέτιση των ασθενών. Οι οικογένειες συνεχίζουν να ψάχνουν τα αίτια και το πόρισμα δεν τους έχει ικανοποιήσει.

Ο γιατρός που εξέτασε τα κρούσματα ανησυχεί για την ασθένεια

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικογένειες των ασθενών, έλαβαν επιστολές από την επαρχιακή κυβέρνηση, οι οποίες υποδήλωναν ότι μπορεί να πάσχουν από μια πάθηση που δεν έχει ακόμη διαγνωστεί. Η έκθεση έθεσε αμφιβολίες για το έργο του Dr Alier Marrero, του γιατρού του New Brunswick που πρώτος επισήμανε την ασθένεια και θεράπευσε τους περισσότερους ασθενείς. Ανέφεραν ότι ο νευρολόγος δεν είχε ζητήσει δεύτερη γνώμη, κατά τη διάγνωση περιπτώσεων. Ένας δεύτερος ειδικός εξέτασε τις περιπτώσεις για να δει αν όντως υπάρχει κάποιο νέο σύνδρομο.

Η Guardian αναφέρεται σε μια επιστολή που στάλθηκε από τον Marrero, στην οποία έκανε έκκληση για βοήθεια στην επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, Theresa Tam, και στην Jennifer Russell, επικεφαλής ιατρό του New Brunswick. O Marrero κάνει λόγο για 100 ασθενείς που είχαν παραπεμφθεί σε εκείνον και παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα. Έγραψε ότι «ανησυχούσε αρκετά» για το πόσοι νέοι ήταν ανάμεσα στις περιπτώσεις.

Η επιστολή του Marrero προειδοποίησε για τουλάχιστον 12 νοικοκυριά με πολλαπλά κρούσματα, κάτι που εγείρει ανησυχίες για πιθανή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μια κοινή βασική αιτία της ύποπτης ασθένειας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχουν πάνω από ένα κρούσματα σε ένα σπίτι.

Η Kat Lanteigne, εκτελεστική διευθύντρια του Bloodwatch, τάχθηκε υπέρ του Marrero, χαρακτηρίζοντας «απάτη» την έκθεση. Υποστηρίζει ότι έχει στόχο να «παραπλανήσει το κοινό» σχετικά με το εύρος των πιθανών περιπτώσεων, ενώ δεν παρουσιάζει την αναγκαία επιστημονική αυστηρότητα.

Photo: Pixabay.com