Έξαρση παρουσιάζει τελευταία ο ιός της Καμήλας, συμπτώματα του οποίου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε παίκτες του Κατάρ εν όψει του Μουντιάλ. Αυτήν την στιγμή, νοσούν και 3 παίκτες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας, μεταξύ άλλων.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να μεταφέρουν τον ιό στις χώρες τους όσοι συμμετείχαν ή επισκέφτηκαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενέχει τον κίνδυνο να τον εξαπλώσουν διεθνώς.

Έτσι, οι fans του Μουντιάλ δεν έχουν μόνο να ανησυχούν για τον Covid-19 αλλά πρέπει να προσέχουν και για τον MERS (Middle East Respiratory Syndrome) ή Ιό της Καμήλας όπως αλλιώς αποκαλείται.

Γιατί πήρε αυτό το όνομα; Ο ιός είναι πιθανόν να μεταφερθεί στον άνθρωπο και από άλλους ανθρώπους αλλά και από τις καμήλες, εάν έχει κανείς στενές επαφές μαζί τους. Ακόμη, πιθανός τρόπος μετάδοσης είναι και το να καταναλώσει κανείς κρέας ή γάλα καμήλας.

Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε πίσω στο 2012 στην Σαουδική Αραβία και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε 24 χώρες. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η επιστροφή του κόσμου από το Κατάρ το οποίο μπορεί να επισκέφτηκαν για το Μουντιάλ, μπορεί να προσδώσει στον ιό πανδημικά χαρακτηριστικά.

Στις οδηγίες τους οι γιατροί είναι πολύ σαφείς: όσοι επιστρέφουν από το Κατάρ πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα αν εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και τάση για εμετό. 

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από μόλυνση από ιό της καμήλας τα δέκα αυτά χρόνια. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο αριθμός αυτός να αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες εάν λάβει ενδημικά στοιχεία ο ιός στις πατρίδες των παικτών/θεατών. Γι’αυτό, οι ειδικοί τονίζουν να λάβουν όλοι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του ιού (καλό πλύσιμο χεριών κτλ) και να αποφεύγουν την κατανάλωση προιόντων καμήλας.

Μάλιστα, ο ιός της καμήλας είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τον Covid-19, καθώς το 1/3 των κρουσμάτων καταλήγουν. Σε αντίθεση όμως με τον πρόσφατο κορωνοϊό, είναι και λιγότερο μεταδοτικός.

Διαβάστε ακόμη: Γρίπη, κορωνοϊός και τώρα ιός της Καμήλας: Ο Η1Ν1 είναι αυτός που απειλεί πλέον περισσότερο | intronews.gr