Οι συγκρούσεις στο Καζακστάν ακόμα δεν έχουν καταλαγιάσει, καθώς ο πρόεδρος της χώρας λέει ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να «πυροβολήσουν χωρίς προειδοποίηση», εν μέσω βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως μετέδωσε το BBC.
Ο πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev είπε επίσης ότι «20.000 ληστές» επιτέθηκαν στην κύρια πόλη του Almaty, το επίκεντρο των άνευ προηγουμένου διαδηλώσεων που έγιναν από την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Έκανε λόγο για «τρομοκράτες» εκπαιδευμένους στο εξωτερικό, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.
Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι 26 «ένοπλοι κακοποιοί» και 18 αξιωματικοί ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις ταραχές. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Tokayev απέρριψε τις εκκλήσεις για συνομιλίες με διαδηλωτές, λέγοντας: «Τι είδους συνομιλίες μπορούμε να κάνουμε με εγκληματίες και δολοφόνους».
«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένοπλους και καλά προετοιμασμένους ληστές, ντόπιους αλλά και ξένους. Πιο συγκεκριμένα, με τρομοκράτες. Πρέπει λοιπόν να τους καταστρέψουμε, αυτό θα γίνει σύντομα», είπε. Οι ομάδες της αντιπολίτευσης απέρριψαν τις κατηγορίες των αρχών για τρομοκρατία.
Οι συνομιλίες του προέδρου του Καζακστάν με τον Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαμίντιρ Πούτιν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Καζάκο ομόλογό του, Kassym-Jomart Tokayev, για την κρίση στο Καζακστάν. Ο Πούτιν μίλησε επίσης με τους ηγέτες άλλων χωρών του Οργανισμού της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), στρατιωτικής συμμαχίας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο στους δρόμους της κύριας πόλης του Καζακστάν Αλμάτι έπειτα από ημέρες βίας και ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος είπε ότι είχε δώσει εντολή στα στρατεύματά του να πυροβολούν εν ψυχρώ ώστε να καταστείλουν την εξέγερση σε όλη τη χώρα.
Η βοήθεια της Ρωσίας δεν στάλθηκε χωρίς αντίτιμο. Το Καζακστάν είναι η τελευταία χώρα που έγινε ανεξάρτητη με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Εκεί βρίσκεται το Μπαϊκονούρ, η καρδιά των διαστημικών προγραμμάτων της Ρωσίας μέχρι το 2050. Υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και φυσικά τα αποθέματα ουρανίου. Η Μόσχα ευελπιστεί ότι θα έχει καταγράψει μια «νίκη» απέναντι στη Δύση και θα έχει καταστήσει σαφές ότι μόνο αυτή μπορεί να έχει τον έλεγχο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ζήτησαν επίσης «να μπει ένα τέλος στη βία» και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στο Καζακστάν, όπου γίνονται οι συγκρούσεις. Ο πρόεδρος της χώρας αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.
«Απευθύνω έκκληση για να μπει ένα τέλος στη βία και για αυτοσυγκράτηση», τα «δικαιώματα και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να είναι εγγυημένα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν δίπλα στον Μακρόν, ο οποίος προσυπέγραψε τις δηλώσεις της.