Περίπου 9.900 άτομα έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούν για τις αιματηρές συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ χαρακτηρίζει απόπειρα πραξικοπήματος τα επεισόδια στην χώρα, παρότι η αιτία των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας ήταν η μεγάλη αύξηση της τιμής του υγραερίου, του βασικού καυσίμου κίνησης.

Ο κ. Τοκάγεφ υποστήριξε τη Δευτέρα ότι τζιχαντιστές από γειτονικές χώρες και από το Αφγανιστάν, καθώς και από τη Μέση Ανατολή, ενεπλάκησαν στις ταραχές, αναφερόμενος στους διαδηλωτές ως τρομοκράτες. Ο αρχηγός του κράτους απομάκρυνε την κυβέρνησή του και αρκετά ανώτερα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για προδοσία. Ο κορυφαίος εξ αυτών είναι ο Καρίμ Μασίμοφ, ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφαλείας.

Ο κ. Τοκάγεφ ανήγγειλε σήμερα ότι οι δυνάμεις που έστειλαν τα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) θα αρχίσουν να αποσύρονται σε δύο ημέρες και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες. Ο πρόεδρος Τοκάγεφ ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο πως ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον Αλιχάν Σμαΐλοφ, που ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο προηγούμενο σχήμα.

Επίσης, η σύνδεση στο internet είναι ξανά δυνατή στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν μετά από πενθήμερο μπλακ άουτ. Το Αλμάτι, η πρώην πρωτεύουσα της χώρας, βρισκόταν εκτός σύνδεσης από την Τετάρτη.