Μετά την ανατροπή της ομοσπονδιακής απόφασης Roe V Wade, με την οποία απαγορεύεται το δικαίωμα της άμβλωσης, το Κάνσας, μια βαθιά συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ, έδειξε πως γίνεται. Ειδικότερα, οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής πρόνοιας για την άμβλωση, απορρίπτοντας την πρόταση αναθέωρησης του πολιτειακού Συντάγματος.

Επί της ουσίας, το 62% των ψηφοφόρων απέρριψε την πρόταση, ενώ το 38% την υποστήριξε, με το 78% των προβλεπόμενων ψήφων να έχει καταμετρηθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, καλωσόρισε το αποτέλεσμα. Έκρινε δε, πως η νίκη στο Κάνσας, δείχνει πως «η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση» και πρόσθεσε:

«Το Κογκρέσο θα όφειλε να ακούσει τη βούληση του αμερικανικού λαού και να αποκαταστήσει τις πρόνοιες» που ακύρωσε τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν το πρώτο δημοψήφισμα σε πολιτειακό επίπεδο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί. Τα μάτια όλων ήταν εκεί, καθώς θεωρείται πρώιμος δείκτης για το εάν και κατά πόσον το ζήτημα της άμβλωσης θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ένταση στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ μετά την επίσκεψη της Pelosi: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ταϊβάν»

Η απάντηση του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο: «Η επιστροφή των Γλυπτών είναι θέμα του παγκόσμιου δυτικού πολιτισμού»

Σαν déjà vu: Είναι η ευλογιά των πιθήκων η νέα πανδημία; Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο