Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 η εξόδιος ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, στην Μητρόπολη Αθηνών, με πλήθος κόσμου να συρρέει από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να πει το ύστατο χαίρε. Το παρών έδωσαν γαλαζοαίματοι από έντεκα βασιλικούς οίκους, ενώ η εξόδιος ακολουθία έγινε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Υποβασταζόμενος έφτασε στην εκκλησία ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια – Φεντέρικα. Μαζί ήταν και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε, με τη βασίλισσα Λετίσια, που έγιναν δεκτοί στα σκαλιά από τον Παύλο, όπως και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας.
H Πριγκίπισσα Άννα έφτασε στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ σήμερα. Αννα και Κωνσταντίνος ήταν δεύτερα ξαδέρφια, ενώ η πριγκίπισσα ήταν παράνυμφος στο γάμο του με την Αννα Μαρία το 1964. Η αδερφή του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Καρόλου, προσγειώθηκε τα ξημερώματα με αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών (British Airways), συνοδευόμενη από πέντε ακολούθους.
Ο Βίλεμ Αλεξάντερ, βασιλιάς της Ολλανδίας, έφτασε με τη σύζυγό του, ενώ παρόντες ήταν και ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος, η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας – Μαρία, Μαργαρίτα, καθώς και ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος. Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη η Άννα -Μαρία, που χαιρέτισε τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την Μητρόπολη.
Διαβάστε ακόμη: Γιώργος Λιάγκας για Παύλο Γλύξμπουργκ: «Μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα μαζί με την Μαρί Σαντάλ»
Συγκινημένος ο Παύλος στον επικήδειο λόγο
«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου. Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του. Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας.
Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για αναζητήσεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.
Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. Μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα.
Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι’ αυτήν. Καλό ταξίδι».
Με τον εθνικό ύμνο και φιλοβασιλικά συνθήματα, αποχαιρέτησαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Μητρόπολη τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, την ώρα που το φέρετρο με τη σορό του τοποθετούνταν στη νεκροφόρα που θα κατευθυνθεί στο Τατόι. Οι αντιδράσεις προκάλεσαν έντονη συγκίνηση στην οικογένειά του και συγκεκριμένα στη σύζυγό του Άννα – Μαρία, τον Παύλο αλλά και τον Νικόλαο.
Αυτή την ώρα, η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται στο Τατόι, για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά, καθώς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι προσκεκλημένοι επιβιβάζονται με προορισμό την τελευταία κατοικία του εκλιπόντος. Τα μαξιλαράκια με τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο κρατούσαν, μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, τα εγγόνια του.