Η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα αυτοκινητόδρομου της Κίνας είναι πλέον ανοιχτή στην κυκλοφορία οχημάτων μετά από 4 χρόνια εργασιών. Με μήκος 10,79 χιλιομέτρων, η σήραγγα Taihu εκτείνεται κάτω από την ομώνυμη λίμνη στην επαρχία Jiangsu της ανατολικής Κίνας. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαγκάης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Jiangsu, η σήραγγα κατασκευάστηκε με κόστος 9,9 δισεκατομμύρια γουάν  – ισοδυναμεί με 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια-. Η κατασκευή ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2018. Είναι διπλής κυκλοφορίας, έχει έξι λωρίδες καθώς διαθέτει πλάτος 17,45 μέτρων, όπως αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στην οροφή της σήραγγας τοποθέτησαν πολύχρωμα φώτα LED, σχεδιασμένα να αποτρέπουν τον οδηγό από το να κουραστεί. Επίσης, αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Changzhou-Wuxi μήκους 43,9 χιλιομέτρων, ο οποίος άνοιξε στις 30 Δεκεμβρίου 2021. Παρέχει εναλλακτική διαδρομή ταχείας κυκλοφορίας για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν μεταξύ Σαγκάης και Ναντζίνγκ, της πρωτεύουσας του Jiangsu.

Συνδέοντας τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας των Suzhou, Wuxi και Changzhou, κατασκευάστηκε για να μετριάσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις δίπλα στη λίμνη Taihu, ενώ παράλληλα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων στην περιοχή του ποταμού Yangtze.

Η σήραγγα της Taihu δεν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

Η μεγαλύτερη σε εξέλιξη σήραγγα αυτοκινητόδρομου στον κόσμο είναι η Ryfast, διπλής κυκλοφορίας και μήκους 14,3 χιλιομέτρων. Εκτείνεται μεταξύ της πόλης του Stavanger και του δήμου Strand στη Νορβηγία. Το τμήμα της υποβρύχιας σήραγγας του Tokyo Bay Aqua-Line, ενός αυτοκινητόδρομου κάτω από τον κόλπο του Τόκιο, είναι 9,6 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά τις υποθαλάσσιες σήραγγες, η κορυφαία ανήκει στη σήραγγα της Μάγχης, που συνδέει σιδηροδρομικά την Αγγλία και τη Γαλλία. Το υποβρύχιο τμήμα φτάνει τα 37,9 χιλιόμετρα, το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε υποβρύχια σήραγγα στον κόσμο.