Τα τελευταία 2 χρόνια η Κίνα έχει γίνει ακόμα πιο ελεγκτική γύρω από τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα εδάφη της και όταν υπάρχουν πολιτικές όπως στο Χονγκ Κονγκ ή την Ταϊβάν, τότε έρχονται οι κυρώσεις και τα εμπάργκο. Η ηθική και η οικονομία όμως δεν συμπορεύονται σχεδόν ποτέ και το έχουμε δει όταν παίκτες του ΝΒΑ κατηγορούν το κράτος και μετά στρογγυλεύουν τις απόψεις τους για να μην πέσει μπαν. Γι΄αυτό και οι οι τράπεζες της δύσης δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές μεγάλες τράπεζες έχουν συνάψει συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων για να βάλουν το αποτύπωμα τους στην οικονομία της Κίνας και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των επιχειρήσεων εκεί.

Τον περασμένο μήνα η HSBC πήρε έγκριση από την Επιτροπή Διαφάνειας της Κίνας για να πάρει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των ασφαλειών ζωής που δημιουργήθηκε μέσα από ένα trust επενδυτών το 2009 σε συνεργασία με κινεζική εταιρεία. Ο τραπεζικός κολοσσός από τη Βρετανία θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην HSBC Qianhai, σύμφωνα με το Reuters.

Εκτός από την HSBC, η BlackRock, η JPMorgan και η Goldman Sachs έχουν ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, ενώ η εφημερίδα China Securities είχε ρεπορτάζ την Τετάρτη πως η Deutche Bank θέλει να εδραιώσει το πάτημα της στην Κίνα.

«Το μέγεθος του εικονικού αναξιοποίητου κεφαλαίου και της αγοράς ομολόγων της Κίνας, είναι ακαταμάχητος πειρασμός για τους μεγάλους οικονομικούς θεσμούς του κόσμου, ιδίως από τη στιγμή που πλέον το Πεκίνο τους επιτρέπει να επιχειρούν στη χώρα με εξ ολοκληρού ίδια κεφάλαια», αναλύει ο Alex Capri, αναλυτής στο Hinrich Foundation.

Όλες οι μεγάλες τράπεζες επενδύσεων των ΗΠΑ στρέφονται στην Κίνα

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετοχών και κεφαλαίων στον πλανήτη, αλλά έχει παραμείνει αναξιοποίητη από τους ξένους επενδυτές. Τα διεθνή κεφάλαι στη χώρα αποτελούν το 5% μιας αγοράς μετοχών 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και λιγότερο από το 4%  σε μια αγορά ομολόγων που αποτιμάται στα 17 τρισεκατομμύρια.

Από το 2019, όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει πλήρως τους περιορισμούς ιδιοκτησίας στο ξένο κεφάλαιο και τις οικονομικές εταιρείες, ο ενθουσιασμός στις τράπεζες είναι μεγάλος και αποτυπώνεται στις συμφωνίες και επενδύσεις. Το 2020 το Πεκίνο επέβαλλε έναν πρωτοφανή έλεγχο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο πως αυτές οι εταιρείες είχαν γίνει παντοδύναμμες. Αυτή η επιθετική ρητορική και τακτική του Xi Jinping άλλαξε το 2021, εν όψει και του 20ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Το 2021 τα ποσοστά άρχισαν να αυξάνονται, με την BlackRock, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, έγινε η πρώτη διεθνής εταιρεία που έλαβε έγκριση για να έχει ολοκληρωτικά κινεζικά κεφάλαια για τις επιχειρήσεις της. Δύο μήνες αργότερα, η BlackRock λανσάρισε το πρώτο της κοινό fund και συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από 111.000 επενδυτές.

Εταιρείες απειλούνται με μποϋκοτάζ

Τον Αύγουστο, η JPMorgan έγινε η πρώτη αμερικανική τράπεζα που απέκτησε πλήρη ιδιοκτησία στις μονάδες ασφαλείας της στην Κίνα. Ο CEO Jamie Dimon εκτιμά πως η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία στον κόσμο για την εταιρεία. Τον Οκτώβριο η Goldman Sachs πήρε το πράσινο φως για να ελέγχει κι αυτή πλήρως τις επιχειρήσεις ασφαλείας. Τον Δεκέμβριο ήταν η σειρά για τη Morgan Stanley. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κατέθεσε αντίστοιχη αίτηση η BNP Paribas.

«Η Κίνα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τις παγκόσμιες εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Brendan Ahern, επικεφαλής επενδύσεων στην KraneShares, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που αφορούν σε μετοχές και ομόλογα στην Κίνα. «Οι αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι αρκετά ανταγωνιστικές και ώριμες, κάτι που έχει οδηγήσει σε συμπίεση αμοιβών και σε μειωμένες ευκαιρίες. Η αγορά της Κίνας είναι ακόμα νέα».

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα στην Κίνα. Αρκετές εταιρείες έχουν δεχτεί δημόσια κριτική με την αιτίαση ότι προσπαθούν να αποφύγουν την εισαγωγή προϊόντων από την Xinjiang (Walmart, Intel), ενώ εταιρείες όπως H&M, Nike και Adidas απειλήθηκαν με μποϋκοτάζ στην Κίνα εξαιτίας της στάσης τους κατά της καταναγκαστικής εργασίας στα εργοστάσια βαμβακιού στην Xinjiang.

Η κριτική προς αυτές τις εταιρείες είναι και στις χώρες τους έντονη. Ο George Soros έκρινε ως τραγικό λάθος την επένδυση της BlackRock στην Κίνα και στη Wall Street είναι διαρκείς οι πιέσεις για να σταματήσουν οι τράπεζες να ενισχύουν την κομμουνιστική κυριαρχία της Κίνας.

Στην Κίνα ελπίζουν με αυτή την απελευθέρωση να εξισορροπήσουν την κατάσταση διεθνώς απέναντι τους, που το 2021 έγινε πιο πιεστική σε πολιτικό επίπεδο, με το Πεκίνο να αποζητά πλεονεκτήματα έναντι της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών. Το Πεκίνο χτίζει μια μεγάλη βιομηχανία οικονομικών υπηρεσιών με τεράστια ποικιλία, ώστε να μπορέσει να ελέγξει και τη δημογραφική κρίση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

https://www.intronews.gr/9400-2-kina-plithismos-1-4-dis-ipogennitikotita/news/

Ο πληθυσμός γερνάει, το εργατικό δυναμικό μειώνεται και έχει μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του ως προς τις εισφορές και τη φορολογία και η κυβέρνηση καλείται να βρει πόρους για να αντέξει στις συντάξεις των γηραιότερων. Κι όσο η Κίνα ακολουθεί μια Zero Covid πολιτική, η οικονομία της θα ασφυκτιά. Οι Ελεγκτικές Επιτροπές των Κινεζικών Υπηρεσιών έχουν τονίσει την ανάγκη να ανοίξει ο οικονομικός τομέας και να προσελκυθούν ξένα κεφάλαια και στελέχη. Η χώρα πρέπει να μείνει σε επαφή με τις ξένες αγορές, την τεχνολογία και τους επενδυτές.

Πηγή: CNN