Πρωτοφανείς είναι οι διαδηλώσεις, που βλέπουν οι αρχές της Κίνας, να διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς οι πολίτες φαίνεται πως αντιδρούν στα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα κατά του κορωνοϊού Covid-19.
Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, πυροδοτούμενες από την εκτεταμένη οργή για τους αυστηρούς περιορισμούς στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19 που για μια ακόμα φορά βιώνει η χώρα μετά από τρία σχεδόν χρόνια επιβολής αυστηρών lockdown.
Την οργή πυροδότησε μια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία και η οποία αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα και κόστισε την ζωή σε 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους και σε ένα 3χρονο παιδάκι. «Ούτε με την φωτιά δεν μας επιτρεπόταν να σπάσουμε την καραντίνα μας» δήλωσε μέλος οικογένειας από το εν λόγω κτήριο. Δεν επιτράπηκε ούτε στους πυροσβέστες να πλησιάσουν την πολυκατοικία, η οποία ήταν υπό καθεστώς αυστηρής καραντίνας μετά την ανίχνευση θετικών κρουσμάτων.
If you wonder why the sudden outburst of anger in China, viral videos like this explain a lot.
10 ppl were killed in a high-rise fire in Urumqi after ppl weren’t able to escape due to lockdown measures.
The fire trucks lacked 10 m to extinguish the fire.pic.twitter.com/cq0ai5vrkO
— Visegrád 24 (@visegrad24) November 27, 2022
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Πετρόπουλος, μεταφραστής, κάτοικος Πεκίνου τα τελευταία 15 χρόνια, η κοινωνική έκρηξη μετά τα τρία χρόνια επιβολής αυστηρότατων περιορισμών έγινε με αφορμή τη φονική πυρκαγιά.
Ακόμη, οι κινεζικές αρχές φαίνεται να ψεκάζουν με αμφιβόλου περιεχόμενου άγνωστα χημικά τις πόλεις μέσω drones, ώστε να «εξαλειφθεί ο Covid-19» εντείνοντας ακόμη περισσότερο την οργή των πολιτών.
@thecristianpm #china #foryou ♬ original sound – Cristian PM
Όσο για τις διαδηλώσεις, Το BBC, μάλιστα, κατήγγειλε τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Από την πλευρά της, η Κίνα υποστήριξε πως ο δημοσιογράφος του BBC, που χτυπήθηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις, δεν είχε δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαο Λιτζιάν σημείωσε ότι η ανακοίνωση του βρετανικού δικτύου για το περιστατικό δεν αντανακλά αυτό που συνέβη.
Την ίδια ώρα, οι αρχές στην Κίνα φαίνεται ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιοριστεί το κίνημα οργής πρωτοφανών διαστάσεων που ξέσπασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά των υγειονομικών περιορισμών για τον κορονοϊό. Έχουν επιστρατευτεί τα πάντα, ενώ αυξημένη είναι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους και η λογοκρισία στο διαδίκτυο.
Χθες, Κυριακή (27.11.2022), πλήθος διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γουχάν. Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Xi Jinping, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του κινεζικού καθεστώτος.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα το πρωί με πτώση.