Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνουν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα. Ωστόσο, παρά την παγκόσμια ανησυχία, ο ΕΟΔΥ καθησυχάζει τους πολίτες αναφέροντας ότι τα φαινόμενα είναι αφενός αναμενόμενα και αφετέρου ελεγχόμενα.
Στις αρχές του μήνα, μετά από έντονες αντιδράσεις των πολιτών, η Κίνα προχώρησε σε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, αφήνοντας πίσω την αδιέξοδη- όπως αποδείχθηκε- πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid-19, επιτρέποντας σε όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και περιορίζοντας την υποχρεωτικότητα των τεστ.
Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διασποράς και η μεταδοτικότητα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η οποία αποτυπώνεται τόσο στα γεμάτα νοσοκομεία, όσο και στα γραφεία τελετών.
Η κατάσταση είναι δραματική, ενώ η έκταση της έξαρσης και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία που δίνονται από τις κινεζικές αρχές για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων έχουν οδηγήσει στην εξέταση νέων ταξιδιωτικών κανόνων για τους Κινέζους επισκέπτες.
Η έκρηξη των κρουσμάτων εγείρει την ανησυχία για την εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους. Οι ειδικοί σημείωναν ότι ένας μερικώς ανοσοποιημένος πληθυσμός, όπως αυτός της Κίνας, ασκεί ιδιαίτερη πίεση στον ιό ώστε να εμφανίσει παραλλαγές. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσοι έχουν νοσήσει- άρα ποια είναι τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού- αλλά και τι γίνεται με το ρυθμό των εμβολιασμών και των ενισχυτικών δόσεων. Επιστήμονες φοβούνται πως η Κίνα μπορεί να αποτελέσει το έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας μετάλλαξης και με κάθε νέο κρούσμα αυξάνονται αυτές οι πιθανότητες.
«Πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα; Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’. Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη», ανέφερε σε ανάρτήσή του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Μπορεί η «έκρηξη» του κορωνοϊού στην Κίνα να έχει προβληματίσει τους ειδικούς και να έχει θέσει σε επιφυλακή οργανισμούς δημόσιας υγείας και κυβερνήσεις παγκοσμίως, ωστόσο σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι προσώρας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.
Όπως υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωσή του, η εξάπλωση αυτή παρατηρήθηκε λόγο της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής zero covid στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγο και της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις αρχές του προσεχούς έτους.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.