Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, πραγματοποίησε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογο του, Sergey Lavrov. Το τηλεφώνημα, αποτελεί κομμάτι μιας εύθραυστης γεωπολιτικής πράξης από μεριάς Κίνας, αφού το Πεκίνο είναι αρκετά προσεκτικό στο να μην καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΕΞ της Κίνας, ο Lavrov είπε στον Wang πως η εισβολή της Ρωσίας επιταχύνθηκε εξαιτίας της ανικανότητας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να τηρήσουν τους κανονισμούς που είχαν τεθεί υπό το Πρωτόκολλο του Μινσκ.

Ο κος.Wang απάντησε διφορούμενα: «Η Κίνα, σέβεται την κυριαρχία κάθε χώρας και την εθνική της ακεραιότητα. Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε πως το ουκρανικό ζήτημα έχει πολύπλοκες και πολύ συγκεκριμένες εθνικές σχέσεις και κατανοούμε την λογική ανησυχία της Ρωσίας πάνω σε ζητήματα ασφαλείας».

Παράλληλα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως η Κίνα επιθυμεί «διάλογο και διαπραγματεύσεις» αντί στρατιωτικών μέσων, ώστε να επιλυθούν οι εντάσεις. Ο κος. Wang, δήλωσε πως «η θέση της Κίνας, απορρίπτει σθεναρά την φιλοσοφία του Ψυχρού Πολέμου».

Microsoft και Meta «μπλοκάρουν» τα κρατικά ΜΜΕ του Κρεμλίνου – Υπό διάλυση η διαδικτυακή προπαγάνδα του Putin

Η Κίνα, παρότι είναι φανερά αντίθετη σε οποιαδήποτε «αμερικανική επιρροή», παράλληλα, παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική και δεν δηλώνει τη συμπαράσταση της στη ρωσική εισβολή. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλει να αποφύγει παραπάνω εντάσεις στην Ουκρανία και ταυτόχρονα δεν θέλει να επωμιστεί παρόμοια παγκόσμια καταδίκη με αυτή που δέχτηκε η Ρωσία.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου, ο κος.Wang, δήλωσε πως «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να είναι σεβαστή και προστατευμένη, αφού κάτι τέτοιο ορίζεται από τις διεθνείς σχέσεις και πως η Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση».

Η διπολική εγχώρια στάση που διχάζει

Αν ο Vladimir Putin, αποζητά τη διεθνή στήριξη, μπορεί να ρίξει μια ματιά στο κινεζικό διαδίκτυο. Οι Κινέζοι χρήστες, τον αποκαλούν Putin the Great (Putin ο Μεγαλοπρεπής), «την καλύτερη κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης» και τον «καλύτερο στη στρατηγική που έχει βγει τον τελευταίο αιώνα». Παράλληλα, επιτίθενται στους Ρώσους που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο, λέγοντας πως «τους έχει κάνει πλύση εγκεφάλου η Αμερική».

Σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το κινεζικό διαδίκτυο, στο μεγαλύτερο μέρος του, τάσσεται υπέρ του πολέμου και υπέρ του Putin.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η δημοσίευση της μεταφρασμένης ομιλίας του Putin, από εθνικιστικό ενημερωτικό site στην Κίνα, η οποία έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ. Το hashtag #putin10000wordsspeechfulltext, στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, έλαβε 1.1 δισ. views σε μόλις 24 ώρες.

Στον αντίποδα, αρκετοί Κινέζοι πολίτες, έχουν σοκαριστεί από τη στήριξη των ομοεθνών τους προς τη ρωσική κυβέρνηση. Κάποιοι χρήστες μιας άλλης εγχώριας κοινωνικής πλατφόρμας, του WeChat, προειδοποίησαν πως θα μπλοκάρουν τους υποστηρικτές του Putin. Αρκετοί, έχουν δημοσιεύσει άρθρα για την μακρόχρονη προβληματική ιστορία της Κίνας με τους Ρώσους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής προσθήκης σε κινεζικά εδάφη, αλλά και την διασυνοριακή διαμάχη με την Σοβιετική Ένωση, στα τέλη του 1960.