Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει ανακατώσει την Ευρώπη και πυροδότησε συγκρούσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, είχε πει στην Κίνα ότι πρέπει να «παίξει με τους κανόνες». Σε μια ομιλία της στο Mansion House στο Λονδίνο έκανε εκκλήσεις για ενίσχυση του ΝΑΤΟ στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι οι κυρώσεις για την απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία απέδειξαν ότι η πρόσβαση στην αγορά, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έστειλε μια άμεση προειδοποίηση στην Κίνα, υπονοώντας ότι θα της συμβούν τα ίδια με την Ρωσία.

Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, με αφορμή τα λεγόμενα της Truss, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απαιτεί από τις άλλες χώρες να τηρούν βασικούς κανόνες. «Διεξήγαγε απερίσκεπτα πολέμους και έριξε βόμβες σε κράτη, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας αθώους πολίτες» είπε αναφερόμενο στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το ίδιο θέλει να κάνει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Το ΝΑΤΟ έχει μπερδέψει την Ευρώπη. Προσπαθεί τώρα να ταράξει την Ασία και τον Ειρηνικό, ακόμη και όλο τον κόσμο;» ανέφερε ο Wenbin. Η Τruss στην ομιλία της είπε ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να προλάβει τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό και να επεκτείνει τις προοπτικές του σε δημοκρατίες εκτός των μελών του, όπως η Ταϊβάν. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μια αποσχισθείσα κινεζική επαρχία που πρέπει να ανακαταλάβει.

Πρότεινε ότι η οικονομική άνοδος της Κίνας μπορεί να στοχοποιηθεί, όπως έγινε και με την Ρωσία. «Δείξαμε με τη Ρωσία το τι μπορούμε να κάνουμε όταν παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες». Η Κίνα, πάντως, τήρησε στάση ουδετερότητας κι αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, έναν από τους στενότερους συμμάχους της.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρότρυναν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Κινέζοι εκπρόσωποι σε σύνοδο κορυφής απέρριψαν τις πιέσεις των Ευρωπαίων ομολόγων τους να βοηθήσουν. Ο πρωθυπουργός, Li Keqiang, είπε ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την ειρήνη «με τον δικό του τρόπο».

Photo: Unsplash.com

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Volodymyr Zelensky: Οι Ρώσοι έφτασαν πολύ κοντά στο να τον πιάσουν, τις πρώτες ώρες της εισβολής

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έδειξε το πρόσωπό της και έζησε τη στιγμή της επίθεσης από την αρχή

Τι είναι το Jack-in-the-box που «καταστρέφει» τα ρωσικά τανκς στην Ουκρανία;