Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών ψυχαγωγίας και τεχνολογίας της Κίνας υποχώρησαν για δεύτερη μέρα, κάτι που σε συνδυασμό με τις ρυθμιστικές προειδοποιήσεις και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σηματοδοτούν μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται άλλωστε σε κρίση, ενώ οι τιμές στην ενέργεια και το πετρέλαιο καταγράφουν ανοδική πορεία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κολοσσοί στον τομέα της τεχνολογίας δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι. Οι μετοχές τεχνολογίας της Κίνας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταρρεύσει κατά 49% από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 5.896 μονάδες. Έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους από τότε που κορυφώθηκαν στις 10.560 μονάδες, έναν χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2021.

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας βλέπουν τις μετοχές τους να καταρρέουν. Έτσι, οι μετοχές της Alibaba κατέρρευσαν 11,7% φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 71,2 δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν δευτερεύουσα εισαγωγή. Οι μετοχές της Tencent υποχώρησαν κατά 10,2% στα 298 δολάρια Χονγκ Κονγκ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Στο παρελθόν και οι δύο τους κατείχαν τον τίτλο της μεγαλύτερης επιχείρησης της Κίνας και καθιερώνουν τον δείκτη Hang Seng για τις κορυφαίες μετοχές.

Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά περισσότερες από 1.000 μονάδες και έκλεισε στις 18.415 μονάδες. Μέσα σε λίγες μέρες έχασε το ένα τέταρτο της αξίας του. Την Τρίτη έκανε βουτιά 6% μετά από την πτώση σχεδόν 5% της Δευτέρας. Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε ακόμη περισσότερο, κατά 8,2% στις 3.569. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο σύνθετος δείκτης SSE ήταν σχεδόν 5% χαμηλότερος, πέφτοντας στις 3.064. και ο SZCE στη Shenzhen ήταν 4,3% χαμηλότερος στις 11.537.

Οι κινεζικές εταιρείες ψυχαγωγίας που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές αγορές έχουν επίσης «κατακρεουργηθεί». Η εισηγμένη στο NASDAQ streamer iQiyi έχασε το ένα τέταρτο της αξίας της τη Δευτέρα, υποχωρώντας σε μόλις 2,11 δολάρια ανά μετοχή ADR. Η εταιρεία  βίντεο Bilibili υποχώρησε 10,8% στα 16,96 δολάρια ανά ADR, ενώ η εταιρεία παιχνιδιών NetEase υποχώρησε κατά 9,6% στα 71,53 δολάρια ανά ADR.

«Αναξιόπιστη» η Alibaba

Το κραχ αυτής της εβδομάδας ήταν τα σημάδια ότι η ρυθμιστική πίεση του Πεκίνου στον τομέα της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ το φάντασμα της πανδημίας, που είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, επιστρέφει στην Κίνα. Το νέο κύμα έχει βάλει σε lockdown πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλούπολης Shenzhen που φιλοξενεί την Tencent και από κάποιους χαρακτηρίζεται ως η Silicon Valley της Κίνας.

Η Wall Street Journal ισχυρίστηκε σε ένα ρεπορτάζ της ότι στην Tencent, την μεγαλύτερη εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο σε όρους εσόδων, θα επιβληθεί με πρόστιμο για παραβάσεις των κανονισμών από το δίκτυο WeChat Pay. Ακόμα, η Ant της Alibaba αποκάλυψε ότι έχει εκποιήσει ολόκληρο το μερίδιο της στην εταιρεία χρηματοοικονομικών εκδόσεων «36Kr», για να γλιτώσει τις ρυθμιστικές αρχές. Οι κινεζικές εταιρείες χάνουν την αξιοπιστία τους, εν μέσω ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorganChase υποβάθμισε τις προβλέψεις της για 28 κινεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Tencent Holdings και Meituan, λέγοντας ότι για τους επόμενους έξι μήνες δεν πρέπει να επενδύει κανείς σε αυτές λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.