Τον περασμένο μήνα, Κίνα και Ρωσία διακήρυξαν ότι η φιλία τους δεν είχε όρια. Αυτό, βέβαια, συνέβη πριν ξεκινήσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και παρά το γεγονός ότι η Κίνα πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Vladimir Putin, δεν παραβλέπει και το ότι η οικονομία της χώρας «χτυπιέται» αλύπητα από τις κυρώσεις της Δύσης.

Εξού και ορισμένες ενδείξεις φανερώνουν πως δεν υπάρχει και τόση προθυμία της Κίνας να βοηθήσει δραστικά. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θέλει να αποφύγει τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις.

«Η Κίνα δεν είναι μέρος της ουκρανικής κρίσης και δεν θέλει οι κυρώσεις να την επηρεάσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισπανό ομόλογό του. Το Πεκίνο υποστήριξε επίσης πλήρως τις δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ουκρανία. «Η Κίνα δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία. Θα βοηθήσουμε, κυρίως οικονομικά», φέρεται να είπε ο Fan Xianrong από το Λβιβ.

Πάντως, οι φόβοι ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εξαιτίας των στενών σχέσεων με τη Ρωσία, συνέβαλλαν σε ξεπούλημα των κινεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η ύφεση αντιστράφηκε την Τετάρτη, όταν το Πεκίνο υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει πολιτικές για να τονώσει την επικρατούσα οικονομία του και να διατηρήσει σταθερές τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως έχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως η Κίνα έχει εκφράσει τη διάθεση να παράσχει στη Ρωσία τη ζητούμενη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Η Κίνα το απέρριψε ως «παραπληροφόρηση». Αναλυτές υποστηρίζουν πως προσπαθεί να κρατήσει «μια λεπτή ισορροπία» υποστηρίζοντας μεν τη Ρωσία, χωρίς περαιτέρω ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες δε.

Ακολουθούν λοιπόν ορισμένα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες για να αποστασιοποιηθεί από την απομονωμένη και καταρρέουσα ρωσική οικονομία.

Υποτίμηση για το ρωσικό ρούβλι

Το ρούβλι έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Επιτρέποντας στο ρωσικό νόμισμα να πέσει έναντι του γιουάν, το Πεκίνο δεν κάνει τη χάρη στη Μόσχα. Οι Ρώσοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα σε ρούβλια για κινεζικές εισαγωγές, όπως smartphone και αυτοκίνητα. Οι κινεζικές μάρκες τηλεφώνων όπως η Xiaomi και η Huawei είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Ρωσία και συναγωνίζονταν με την Apple και τη Samsung για την ηγετική θέση στην αγορά πριν από τον πόλεμο.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Great Wall Motor και η Geely Auto, καταλαμβάνουν το 7% της αγοράς της Ρωσίας, πουλώντας περισσότερα από 115.000 οχήματα πέρυσι. Η Great Wall Motor σταμάτησε να προμηθεύει νέα αυτοκίνητα σε αντιπροσώπους στη Ρωσία λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η διεύρυνση της ζώνης συναλλαγών θα επιτρέψει στο γιουάν να συμβαδίσει με τις άγριες διακυμάνσεις του ρουβλίου, έτσι ώστε οι κινεζικές εταιρείες να μπορούν «να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος ή την τάση των μελλοντικών διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να μειώσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους χρησιμοποιώντας μεθόδους αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα παράγωγα”. ανήκε το China Business Network την περασμένη εβδομάδα. Επί του παρόντος, περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας διεξάγονται σε γιουάν, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Καθισμένος σε εφεδρεία

Η πιο σημαντική βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία είναι μέσω των αποθεμάτων αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρεί η Μόσχα σε γιουάν, έγραψε η Alicia García-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος στη Natixis.

Οι κυρώσεις έχουν παγώσει τα αποθέματα της Ρωσίας αξίας περίπου 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ή περίπου το ήμισυ του συνόλου – καθώς οι δυτικές χώρες έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov δήλωσε ότι η χώρα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα γιουάν, αφού η Μόσχα αποκλείστηκε από την πρόσβαση σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.
Εάν η Κίνα επέτρεπε στη Μόσχα να μετατρέψει τα αποθέματά της σε γιουάν σε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ, «αυτό θα βοηθούσε σαφώς στο σημερινό αδιέξοδο της Ρωσίας», σημείωσε ο García-Herrero.

«Πάγωμα» στην εισαγωγή των ανταλλακτικών για τα ρωσικά αεροσκάφη

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνουν ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, η Boeing και η Airbus, δεν είναι πλέον σε θέση να προμηθεύουν ανταλλακτικά ή να παρέχουν υποστήριξη συντήρησης στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Το ίδιο ισχύει και για τους κατασκευαστές κινητήρων τζετ.

Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να ξεμείνουν από ανταλλακτικά μέσα σε λίγες εβδομάδες ή να πετάξουν αεροπλάνα χωρίς να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια.

Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι η Κίνα αρνήθηκε να στείλει εξαρτήματα αεροσκαφών στη Ρωσία καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές προμήθειες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε την αντίθεση του Πεκίνου στις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία θα διατηρήσουν «κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Η Κίνα και η Ρωσία δημιούργησαν μια κοινοπραξία πολιτικής αεροπορίας το 2017 για να κατασκευάσουν ένα νέο επιβατικό αεροπλάνο μεγάλων αποστάσεων, επιδιώκοντας να ανταγωνιστούν την Boeing και την Airbus. Η παραγωγή του CR929 έχει ξεκινήσει, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με τους προμηθευτές έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις. Το αεροπλάνο αρχικά αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Όμως η Ρωσία ανέβαλε το χρονοδιάγραμμα για το 2028 στο 2029.

«Φρένο» στις επενδύσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει σταματήσει όλα τα προγράμματά της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Δεν είχε εγκρίνει κανένα νέο δάνειο ή επένδυση στη Ρωσία από το 2014 και κανένα στη Λευκορωσία από το 2020.

Το πιο παράδοξο, όμως, είναι η απόφαση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομής με έδρα το Πεκίνο να κάνει το ίδιο. Σε ανακοίνωσή ανέφερε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτυλίσσεται».

Διαβάστε περισσότερα στο intronews.gr

Ελλάδα: Το 34% των πολιτών θεωρεί «απαράδεκτη αλλά κατανοητή» την επίθεση της Ρωσίας

Ρωσία: Τα 10 μειονεκτήματα του στρατού της απέναντι στην Ουκρανία

Με πληροφορίες από CNN