Η Κίνα, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (24/02), ζήτησε την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Σε μία ανακοίνωση 12 σημείων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε: «Όλα τα μέρη θα πρέπει να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση και να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκλιμακωθεί σταδιακά η κατάσταση και να επιτευχθεί τελικά μια συνολική κατάπαυση του πυρός».

Το έγγραφο αυτό δημοσιοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CNBC. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχοει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει «θανατηφόρα υποστήριξη» στη Ρωσία.

 

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», ανέφερε η κινεζική κυβέρνηση στο έγγραφό της με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία». Ακόμα, το Πεκίνο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη «σωστή προσέγγιση» για τη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε ότι το Πεκίνο θέλει να «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο».

Χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους τους, που υποστηρίζουν τις κυρώσεις υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η Κίνα σημείωσε: «Ορισμένες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν κατάχρηση μονομερών κυρώσεων εναντίον άλλων χωρών, ώστε να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Η ανησυχία της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Κίνα είχε εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Λι Κετσιάνγκ να δηλώνει, τον περασμένο Μάρτιο, ότι ανησυχεί «βαθιά» για την κρίση στην περιοχή. Ωστόσο, είναι λιγότερο σαφές πόσα έχει κάνει το Πεκίνο για να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ή είναι πρακτικά σε θέση να το κάνει.

Ο Γουάνγκ Γι, δηλαδή ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών της Κίνας που ανέλαβε πρόσφατα υψηλόβαθμο διπλωματικό ρόλο, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε στη συγκεκριμένη συνάντηση ότι είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για ειρήνη, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας του.

Εκτός από το σημαντικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστρέψει την τοπική οικονομία και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο. Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο του, αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να καταλάβει βασικές περιοχές της Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, Χόρχε Τολέδο Αλμπινάνα, μιλώντας από το Πεκίνο για την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου, κάλεσε την Κίνα να αναλάβει δράση για να στηρίξει την ειρήνη στην Ουκρανία. «Συνεχίζουμε να καλούμε τη χώρα που μας φιλοξενεί, δηλαδή την Κίνα, να εκπληρώσει την ιδιαίτερη ευθύνη της» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.