Οριστικοποιήθηκε η τιμή για τα PCR τεστ στα 47 ευρώ, καθώς μπαίνει πλαφόν από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκδοθεί και ΚΥΑ η οποία θα απαγορεύει την υπέρβαση της τιμής που θα τεθεί ως πλαφόν στα μοριακά τεστ καθώς θα πρόκειται για διατίμηση.

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί σήμερα, ενώ όπως επεσήμανε ο Γεωργιάδης, «κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση». Ο υπουργός τόνισε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.
Ετσι λοιπόν, όπως όλα δείχνουν η τιμή κλείδωσε στα 47 ευρώ (η αναλογία 35-12 ευρώ κόστος υλικού-κόστος υπηρεσίας) και αναμένεται η επιβεβαίωσή της με ΚΥΑ από ώρα σε ώρα.

Συνταγογράφηση των PCR

Σχετικά με το αίτημα των ιατρών για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι απέσυραν το σχετικό αίτημά τους όταν κατάλαβαν ότι θα σήμαινε ένταξή τους στον μηχανισμό του claw back. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη δήλωσή του περί λήξης της πανδημίας, λέγοντας ότι «έπεσαν να τον φάνε» γιατί είπε ότι σε ένα μήνα θα έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή τη φάση του πανδημικού κύματος. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει ιατρικές γνώσεις αλλά διαβάζει και ακούει τους ειδικούς και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής του δανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου του Serum που εκτιμά πως η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο δίμηνο.

50.000 κρούσματα αναμένονται σήμερα

Εκτόξευση κρουσμάτων έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον, με τις μολύνσεις να σπάνε σχεδόν κάθε μέρα νέο ρεκόρ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας καταγράφηκαν πάνω από 200.000 κρούσματα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και σήμερα. Σιγά σιγά έχουμε εξέλθει από τις γιορτές και μένει να δούμε το επιδημιολογικό αποτύπωμα που άφησαν το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ υψηλό. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να δούμε το εφιαλτικό ρεκόρ κρουσμάτων να ξεπερνά ακόμα και τις 50.000. Μάλιστα, μέχρι τις 11 το πρωί είχαν εντοπιστεί 34.000 κρούσματα.

Στην Αττική μπορεί και να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα

Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί”, δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι “δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα” για να προσθέσει ότι είναι πιθανό να υπερβούν τις 20.000 ακόμα και σήμερα.

“Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη” συμπλήρωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.