Περιεχόμενα
Η Κομισιόν πήρε θέση για πιθανά μυστικά ευρωπαϊκά κονδύλια ξεκαθαρίζοντας, σήμερα (20/02), πως δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν τοποθετήθηκε στο EURActiv για τον τρόπο επιτήρησης της διαχείρισης των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.
Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό από το «News 247», στο νομοσχέδιο που προωθείται, εξισώνεται ο ρόλος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με αυτόν της Οικονομικής Εισαγγελίας Αθηνών. Έτσι, λοιπόν, δεν αποκλείεται να ανακύπτουν προσκόμματα ως προς τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν σε κονδύλια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «απόρρητα».
Μία άλλη διάσταση στο ζήτημα έδωσε δημοσίευμα του «Inside Story», σύμφωνα με το οποίο το ποσό των «απόρρητων δαπανών» είχε προϋπολογιστεί σε 54,2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά δαπανήθηκαν περίπου 97,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ένα τέταρτο αυτού του ποσού αφορούσε σε έξοδα για τις μυστικές υπηρεσίες.
Η απάντηση της Κομισιόν
Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στην απόδοση. Ως εκ τούτου, οι πληρωμές γίνονται στα κράτη μέλη μετά την επιτυχή εκπλήρωση των συμφωνηθέντων ορόσημων και στόχων που αντιπροσωπεύουν τα επιτεύγματα των κρατών μελών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στα σχέδιά τους».
Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή δεν εμπλέκεται στις εθνικές διαδικασίες και στην πρακτική εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την RRF στα κράτη μέλη».
A bill discussed in 🇬🇷 parliament preventing potential @EUProsecutor audits on EU funds for “confidential” activities caused strong reactions, writes @SarantisMich. @EU_Commission: “there are no secret funds” coming from the Recovery & Resilience Facility.https://t.co/JcGTtOuPss
— Vas Panagiotopoulos (@criticalvas) February 20, 2023
Τι ισχύει για την Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βέβαια, αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, λέγοντας: «Δεν χρειάζεται να παρέχει αυτές τις συμβάσεις για να δικαιολογήσει την εκπλήρωση ενός ορόσημου».
Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Βάσει του κανονισμού RRF, τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρούν και να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε έγγραφα για σκοπούς ελέγχου, στο βαθμό που αυτά σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, έχει δηλώσει ότι συζήτησε το θέμα με την γενική εισαγγελέα της Ε.Ε., Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι, και άφησε ανοιχτή την πόρτα για τροπολογίες τις επόμενες ημέρες.
Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock