Aπαντήσεις στο μέγα ερώτημα εάν μπορεί το κόμμα Κασιδιάρη να κατέλθει στις εκλογές με πρόεδρο τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, παρακάμπτοντας τα νομικά εμπόδια που έχει βάλει η Ελληνική Πολιτεία, έδωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Παπασπύρου, αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών.

«Ισχύει νόμος του κράτους, ο οποίος ψηφίστηκε στην αρχική του μορφή πριν δύο χρόνια και στην τρέχουσα μορφή πριν από δύο περίπου μήνες, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να πάρεις μέρος σε εκλογές και δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητες είτε η τυπική ηγεσία του είτε η πραγματική ηγεσία του, είτε εν όλο ή εν μέρει αποτελείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε ο κ. Παπασπύρου.

Μιλώντας για την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που αναμένεται λίαν συντόμως εκτίμησε ότι αν κρίνει ότι μέρος της πραγματικής ηγεσίας του αποτελείται από τέτοια πρόσωπα (σ.σ. που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή που έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση), τότε ο Άρειος Πάγος δεν θα επιτρέψει να κατέλθει στις εκλογές.

«Ένα κόμμα μπορεί να έχει η ηγεσία του να αποτελείται από πλείονα πρόσωπα, χωρίς να σημαίνει ότι κάποιος από αυτούς είναι αχυράνθρωπος. Αρκεί και ένα από τα πρόσωπα αυτά, που στην πραγματικότητα είναι πίσω από το κόμμα, να έχει καταδικαστεί. Αυτό πώς μπορεί να προκύπτει από οποιοδήποτε στοιχείο, από οποιοδήποτε στοιχείο είναι διαθέσιμο» σημείωσε.

«Και μόνο το γεγονός ότι είναι υποψήφιος κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, λαμβάνεται υπόψη από τον Άρειο Πάγο βάσει του νόμου, ώστε το κόμμα αυτό να κριθεί ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος και επίσης να μην επιτραπεί η συμμετοχή του» εξήγησε ο κ. Παπασπύρου.

Ο Άρειος Πάγος οφείλει να λάβει υπόψη τα αδικήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί κάποιος

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο λόγος που τα δικαστήρια μπορούν να απαγορεύουν σε ένα κόμμα να κατέλθει στις εκλογές αφορά τη λειτουργία του πολιτεύματός μας. «Όταν ένα κόμμα έχει στους συνδυασμούς του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για ένα τόσο βαρύ αδίκημα που έχει πολιτειακή απαξία, αφορά δηλαδή το πολίτευμά μας και το κόμμα φαίνεται να επιδοκιμάζει εκ του αποτελέσματος αυτή τη συμπεριφορά, αυτό ο Άρειος Πάγος οφείλει κατά τον νόμο να το λάβει υπόψη του».

Σύμφωνα με τον νομικό, τα κόμματα μπορούν να καταθέσουν υπόμνημα στον Άρειο Πάγο και να τεκμηριώσουν τα όποια στοιχεία έχουν για να μη κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

«Είναι ευθύνη και των κομμάτων τα στοιχεία που έχουν να τα θέσουν υπόψη του δικαστηρίου» επισήμανε ο κ. Παπασπύρου.

Για την υπόθεση μίλησε στην εκπομπή και ο δημοσιογράφος Μανώλης Καψής λέγοντας «ότι δεν είναι τόσο βέβαιο ότι θα γίνει δεκτό το σκεπτικό της πρόσφατης νομοθεσίας» και ότι «ενδεχομένως να σκοντάψει στην πρόβλεψη του Συντάγματος για την αμετάκλητη καταδίκη».

Και όπως είπεο ίδιος ελπίζει να μην δούμε το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές υπό την ηγεσία του 76χρονου πρώην αντιεισαγγελέα.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Φοίβος Κλαυδιανός σχολίασε ότι του «κάνει πολύ αρνητική εντύπωση ότι ο άνθρωπος που βρέθηκε για να μπει επικεφαλής και να αντικαταστήσει τον κύριο Κασιδιάρη προέρχεται από τα από τα ανώτατα στρώματα της Δικαιοσύνης, που δείχνει ότι στο βαθύ κράτος υπάρχει πρόβλημα μεγάλων ακροδεξιών δυνάμεων».