Η απειλή του κορωνοϊού Covid-19, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, είναι ακόμη ανάμεσά μας. Μάλιστα, παρά τον τεχνητό εφησυχασμό που νιώσαμε πολλοί από εμάς μετά τις πολλές δόσεις εμβολίων, μία πιθανή νόσηση, την μείωση των κρουσμάτων και την χαλάρωση των μέτρων, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ξανά ανησυχητικά, ειδικά στην Αττική. 

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αττική όπου έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, σε περίπου 10-15 ημέρες αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας, όπως εκτίμησε.

Αυξητική είναι η τάση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση, συνοψίζοντας πως υπάρχει εκ νέου σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.

Όσο για τις παραλλαγές της όμικρον, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. Η Όμικρον 4 και 5 που -όπως είπε- έχουν επικρατήσει στη χώρα μας καθιστούν αναγκαίο να προστατεύονται οι πολίτες παρά τα χαλαρά μέτρα της κυβέρνησης: «Η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τέλος, εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: