Η Επιτροπή Ειδικών, στη σημερινή της συνεδρίαση, εξετάζει νέα χαλάρωση στα μέτρα, αλλά όχι την πλήρη άρση τους. Στο «τραπέζι των συζητήσεων» τίθεται η αύξηση στην πληρότητα των γηπέδων, ενώ ενδέχεται να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις Απόκριες. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος του μήνα, ωστόσο είναι πιθανόν να ακυρωθούν για ακόμα μια χρονιά.

Ο γενικός σχεδιασμός είναι η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με ορίζοντα το Πάσχα, το οποίο έπειτα από δύο χρόνια αναμένεται να είναι διαφορετικό φέτος. Πιθανόν είναι να αλλάξει το όριο φιλάθλων στα γήπεδα, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Υγείας. Οι περιορισμοί στα γήπεδα που βρίσκονται σε ισχύ, θέτουν ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους.

Για να κάνουμε, λοιπόν, Πάσχα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να «θυσιαστούν» οι Απόκριες και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος του σχεδιασμού για πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Όπως και στην Ευρώπη, οι ειδικοί κινούνται προς την κατεύθυνση της άρσης των μέτρων, από τη στιγμή που υπάρχει δωρεάν διαθέσιμο εμβόλιο για όλους.

Οι σχετικές αποφάσεις για τα καρναβάλια αναμένονται προς το τέλος του μήνα, όταν οι ειδικοί θα έχουν περισσότερα δεδομένα στα χέρια τους.

Αναμένεται αποκλιμάκωση στα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», προανήγγειλε πως σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Ήδη, κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα έχουν αρθεί, νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την επιτροπή, που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση μία είναι η καθαρή γραμμή και αυτή αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επίσης, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε πως «η πορεία της επιδημίας θα είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά-σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους».