Είναι γεγονός πως εδώ και μήνες υπάρχει η αίσθηση πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό. Είναι πολύ λίγα αυτά στην καθημερινότητά που μας τον φέρνουν στην επιφάνεια, ωστόσο μέτρα και εμβόλια τείνουν να γίνουν άγνωστες λέξεις στο λεξιλόγιο μας. Η ζωή φαίνεται να συνεχίζει σε κανονικούς ρυθμούς, όπως πριν την εμφάνισή του, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Κίνα τον τελευταίο καιρό δεν περνάει πλέον απαρατήρητο.
Η ανησυχία γίνεται παγκόσμια, την ώρα που ο κορωνοϊός όλο και περισσότερο εξαπλώνεται μετά την απότομη κατάργηση της πολιτικής μηδενικής ανοχής, έπειτα από το ξέσπασμα του κόσμου που έφτασε στα όριά του με τό σκληρότερό lockdown που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Τα νοσοκομεία της χώρας κατακλύζονται πλέον από ασθενείς, με αποτέλεσμα Ευρώπη, Αμερική και Ασία να αναθεωρούν την επιδημιολογική επιτήρηση.
Το εξίσου ανησυχητικό είναι πως η ενημέρωση από την Κίνα δίνεται με το σταγονόμετρο, όπως ακριβώς συνέβαινε και το 2019 (όταν ξέσπασε ο κορωνοϊός στη χώρα), ενώ ο αριθμός των θανάτων υπολογίζεται μόνο από εκείνους που έχουν πεθάνει από αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία. Παρόλο που εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας παροχής δεδομένων υγείας, Airfinity, κάνει λόγο για 9.000 θανάτους καθημερινά.
Ποιος είναι όμως ο φόβος των ειδικών; Το ότι δεν υπάρχει αρκετή εμβολιαστική κάλυψη, σε συνδυασμό με το ότι εμφανίζονται συνεχώς νέα στελέχη και παραλλαγές του κορωνοϊού. Στην Κίνα δε, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι καμπανάκι για τις άλλες χώρες που αρχίζουν να παίρνουν μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες.
Πρώτη και καλύτερη η Ιταλία, η οποία ήταν η πρώτη που επλήγη στην Ευρώπη, όταν τον Φεβρουάριο του 2020, ο κορωνοϊός «θέρισε» το Μπέργαμο. Πλέον διενεργεί, σε κάποια αεροδρόμια, τεστ κορωνοϊού σε όσους φτάνουν από την Κίνα. Στις ΗΠΑ, από τις 5 Ιανουαρίου και έπειτα, θα απαιτείται από όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από την Κίνα αρνητικά τεστ, που θα πρέπει να γίνονται εντός δύο ημερών από την αναχώρηση, ή τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι οι επιβάτες έχουν αναρρώσει από τον ιό εντός των τελευταίων 90 ημερών.
Οι αποδεκτές διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν «ένα τεστ PCR ή ένα self τεστ αντιγόνου που χορηγείται και παρακολουθείται από υπηρεσία τηλευγείας ή αδειοδοτημένο πάροχο», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα μέτρα αφορούν και σε όσους ταξιδεύουν από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.
Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Βρετανία, τον Καναδά από την ίδια ημερομηνία, όλοι όσοι φτάνουν από την γενέτειρα χώρα του κορωνοϊού, θα πρέπει να δείχνουν αρνητικό τεστ PCR ή rapid τεστ αντιγόνου, στο οποίο υποβλήθηκαν λιγότερο από 48 ώρες πριν από την πτήση τους. Η βρετανική κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα προβαίνει σε «δειγματοληπτικούς ελέγχους» αφικόμενων από την Κίνα για τον εντοπισμό τυχόν νέων παραλλαγών.
Διαβάστε ακόμη: Το μήνυμα Μητσοτάκη για το 2023 – Εύχεται «καλή χρονιά» με αύξηση του κατώτατου μισθού, των συντάξεων και των μισθών του ΕΣΥ
Το ίδιο ισχύει και για την Αυστραλία, η οποία περιλαμβάνει στα εν λόγω μέτρα και όσους φτάνουν από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, επικαλούμενη «έλλειψη ολοκληρωμένων πληροφοριών» από το Πεκίνο αναφορικά με την πανδημία. Αντίστοιχα, το Ισραήλ έχει στήσει και κέντρο προληπτικού ελέγχου για εξετάσεις σε όσους φτάνουν εκεί, σε εθελοντική βάση.
Η Ινδία θα απαιτεί από ταξιδιώτες από την Κίνα και από μια σειρά άλλων ασιατικών χωρών να υποβάλουν ένα αρνητικό τεστ, που έκαναν μέχρι 72 ώρες από την αναχώρησή τους προς τη χώρα, ενώ το Μαρόκο προχώρησε σε πιο αυστηρά μέτρα, απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι νεωτέρας, «προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μόλυνσης στο Μαρόκο και όλες οι συνέπειές του», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Τέλος, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν μια κοινή απάντηση στο θέμα, με την σουηδική προεδρία της ΕΕ να λέει ότι «επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά στην εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου».