Ήρθε στην Ελλάδα, το αντιικό χάπι της Merch κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μέχρι στιγμής, έχουν παραληφθεί 5.700 θεραπείες. Μέσα στον επόμενο μήνα θα παραληφθούν άλλες 25.000, αφού το φάρμακο πάρει έγκριση από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, εξήγησε μεταξύ άλλων και το σκεπτικό της απόφασης της καραντίνας 5 ημερών, ξεκαθαρίζοντας, ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η ημέρα, προφανώς η καραντίνα θα συνεχίζεται.

Σουηδία: Έχει ίδια κρούσματα με την Ελλάδα, όμως οι θάνατοι προσεγγίζουν το 0

Τι ισχύει για τα αντιικά χάπια και πώς θα χορηγούνται;

Το χάπι της Merck, έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην Ελλάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με την έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Στην παρούσα φάση της πανδημίας, κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία – σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα – δεν είναι ευαίσθητη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγήθηκαν σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα με θετικά αποτελέσματα. Διεθνώς λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος. – Μίνα Γκάγκα

Όσον αφορά τον τρόπο χορήγησης του, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ).  Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιικά χάπια, ενεργοποιήθηκε χθες και όπως εξηγεί η κ. Γκάγκα, η μολνουπιραβίρη μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο.