Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η μακροχρόνια έκθεση σε ρυπογόνα ατμόσφαιρα, ενδέχεται να αυξάνει τις πιθανότητες για νόσηση από κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε μέση ετήσια αύξηση των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας, κατά ένα μικρογραμμάριο, ανά κυβικό μέτρο αέρα (1 μg/m3), εκτιμήθηκε ότι συνδέεται με αύξηση κατά 5% των μολύνσεων σε πολίτες.

Αυτό το ποσοστό, ισοδυναμεί με 294 επιπλέον μολύνσεις από covid-19, ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζιοβάνι Βερονέζι, του Κέντρου Ερευνών Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ινσούμπρια του Βαρέζε, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2020-21 για την πόλη Βαρέζε (81.543 κάτοικοι) της Λομβαρδίας στη Βόρεια Ιταλία. Μια περιοχή, που είχε πληγεί σοβαρά από την πανδημία και στην οποία υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Κορονοϊός: Ήρθε το αντιικό χάπι της Merck στην Ελλάδα – Πώς θα χορηγείται

Η μελέτη, εκτίμησε τα μέσα επίπεδα ρύπων του αέρα (σωματιδίων, διοξειδίου και μονοξειδίου του αζώτου και όζοντος) και τα συσχέτισε με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι οι ρύποι αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους κατοίκους, ιδίως άνω των 55 ετών.

Είναι γνωστό ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής και εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με τον ίδιο τρόπο, φαίνεται πως αυξάνεται και η πιθανότητα να μολυνθεί κανείς από κορονοϊό, αν ζει σε περιβάλλον με ρύπους.

Τέλος, οι Ιταλοί επιστήμονες, κατέληξαν στο ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, μπορούν να βοηθήσουν επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων της Covid-19 στη δημόσια υγεία.