Σε αυτά τα τέσσερα 24ωρα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες αναφορές στα διεθνή μέσα, η χώρα στην οποία έχουν φτάσει σχεδόν όλες οι αποστολές διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Συρία, χώρα που επίσης χτυπήθηκε στα βόρεια της από τον σεισμό, δεν φαίνεται τόσο «δημοφιλής».

Καλώς ή κακώς, όταν μια χώρα βρίσκεται για 12 χρόνια σε καθεστώς εμφυλίου, είναι εύκολο να ξεχαστεί από τον κόσμο ή μια μεγάλη καταστροφή να μην θεωρηθεί τόσο μεγάλη για τον έξω κόσμο.

Γι΄αυτό μια Σύρια από την Δαμασκό, η Πατρίσια Καΐμπ, βγήκε στο TikTok και έκανε έκκληση γεμάτη αγωνία και ταυτόχρονα οργή προς τον υπόλοιπο πλανήτη, αναφέροντας πως «λυπάμαι για την Τουρκία, αλλά υποφέρουμε κι εμείς, είμαστε γαμ…οι άνθρωποι, δε φταίμε που γεννηθήκαμε σε αυτή τη χώρα».

«Είμαι κυριολεκτικά αηδιασμένη αυτή τη στιγμή. Ζω στην Συρία και βρισκόμαστε σε πόλεμο επί 7 χρόνια. Υποφέραμε πολλά σε αυτή την πόλη, εντάξει; Υποφέραμε πολλά. Χάσαμε πολλούς ανθρώπους που αγαπούσαμε και υποφέραμε από τον πόλεμο για 7 χρόνια. Δεν έχουμε ηλεκτρισμό, δεν έχουμε αέριο, δεν έχουμε τίποτα. Δεν έχουμε τίποτα από αυτά που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να χρειάζεται, εντάξει;

Δεν διαθέτουμε καν τα βασικά για τις ανθρώπινες ανάγκες, να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες. Και τώρα συνέβη ο σεισμός κι ούτε ένας άνθρωπος δεν προσπάθησε να μας βοηθήσει. Ναι, ξέρω ότι συνέβη στην Τουρκία και λυπάμαι τόσο πολύ για την Τουρκία. Και γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν στην Τουρκία, αλλά υποφέρουμε κι εμείς.

Eίμαστε κι εμείς άνθρωποι. Είμαστε γαμ…νοι άνθρωποι. Σταματήστε να το κάνετε αυτό, να μη μας βοηθάτε με κανένα τρόπο. Τι κάναμε; Είμαστε άνθρωποι. Δεν φταίμε εμείς που έγινε ο πόλεμος και για όσα συνέβησαν. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Άνθρωποι πεθαίνουν και δεν έχουμε πουθενά να πάνε.

Τα σπίτια τους κατέρρευσαν και, κυριολεκτικά, υπάρχουν παιδιά που έχασαν όλους τους συγγενείς τους. Ολόκληρες οι οικογένειές τους έχουν χαθεί πλέον. Σας παρακαλώ, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει. Μοιράστε αυτό το μήνυμα και πείτε στους ανθρώπους ότι η Συρία υποφέρει. Παρακαλώ δώστε οτιδήποτε, χαρίστε ό,τι μπορείτε, σας παρακαλώ βοηθήστε. Δεν είναι δίκαιο!

Δεν είναι δικό μας λάθος, που γεννηθήκαμε σε μία χώρα, από την οποία δεν μπορούμε καν να φύγουμε. Εντάξει; Δεν είναι δικό μας λάθος, που το διαβατήριό μας δεν μας επιτρέπει να πάμε πουθενά στον γαμ…νο κόσμο. Δεν είναι δικό μας λάθος.

Τουλάχιστον βοηθήστε τους ανθρώπους που πεθαίνουν. Βοηθήστε τουλάχιστον τους ανθρώπους που, κυριολεκτικά, δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν οικογένεια αυτή τη στιγμή. Και δεν ξέρουν πού να πάνε γιατί δεν έχουν χρήματα. Βοηθήστε οποιονδήποτε, μάθετε ότι συμβαίνει αυτό. Μην αφήνετε τα ΜΜΕ να σας κοροϊδεύουν και να λένε ”βοηθάμε τη Συρία”.

Κανένας δεν βοηθάει τη Συρία και θα σας το αποδείξω. Θα σας δείξω μία εικόνα, που δείχνει ότι ούτε ένα αεροπλάνο δεν φτάνει στη Συρία. Ούτε ένα γαμ…νο αεροπλάνο! Σας παρακαλώ, λοιπόν, διαδώστε το μήνυμα και δωρίστε ό,τι μπορείτε. Σας παρακαλώ!».

@patriciaa674

Please share this to everyone you know🙏🏼 Anything can help. Thank you❤️🙏🏼 #fyp #earthquake #syria #turkey #fypシ #suffering #humans #help #humanity

♬ original sound – patriciaa674

Η απάντηση της για τα βαμμένα νύχια και τη δυνατότητα να αναρτά βίντεο

Η ανάρτηση της έγινε αποδεκτή με επευφημίες, αλλά υπήρξαν και πολλοί καχύποπτοι που δεν εστίασαν στα όσα έλεγε, αλλά στο ότι είχε ρεύμα και wifi για να ποστάρει το βίντεο στο TikTok. Κάποιοι αναφέρθηκαν και στα πολύ καλοφτιαγμένα νύχια της, ένδειξη πως ίσως δεν ζει στη Συρία.

Η νεαρή κοπέλα ανάρτησε δύο ακόμα βίντεο με τα οποία εξηγούσε πώς λειτουργεί η ηλεκτροδότηση στην Δαμασκό, την πρωτεύουσα, που είναι προνομιούχα πόλη σε σχέση με τις υπόλοιπες, αλλά και πως υπάρχει ένα νυχάδικο που προσφέρει μια ψευδαίσθηση κανονικότητας στη ζωή τους.

«Όπως έχω πει και σε προηγούμενα βίντεο είμαι ευλογημένη γιατί ζω στην πόλη της Δαμασκού, γιατί δεν έχουμε πληγεί από τον σεισμό. Μετράμε ακόμα πληγές από τον πόλεμο όμως. Συγγνώμη για τις άσχημες λέξεις στο προηγούμενο βίντεο, αλλά είμαι οργισμένη γιατί κανείς δε μας βοηθάει, κανείς δεν μας ακούει.

Ναι, έχω ισπανικό διαβατήριο. Κι αρκετοί μου λένε να πάω να ζήσω στην Ισπανία. Νομίζετε είναι εύκολο να φύγω από εδώ και να πάω εκεί; Δεν είναι. Κάνω ό,τι μπορώ γι΄αυτό, αλλά έχω οικογένεια. Η μαμά μου δε θέλει να φύγει γιατί μεγάλωσε εδώ. Το να αφήσω την οικογένεια μου είναι πολύ δύσκολο.

Υπάρχουν πολλές περιοχές της Συρίας που είναι τραυματισμένες. Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς σπίτια, χωρίς στέγη, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν νερό, φαγητό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα social media, για αυτό θέλω η φωνή τους να ακουστεί. Το τηλέφωνο για εμένα και το γεγονός ότι ζω στη Δαμασκό είναι ευλογία. Θέλω να τα χρησιμοποιήσω για να δείξω τι περνούν οι Σύροι σε άλλες περιοχές.

Ναι, έχω φτιάξει τα νύχια μου, δεν ζούμε χωρίς κάποια βασικά, έχουμε κατάστημα για νύχια».

@patriciaa674

Replying to @kadour.yas Help me reach to the largest audience possible so we can help the people that are suffering🙏🏼 It’s not about politics now it humanity. #fyp #fypシ #turkey #syria #earthquake

♬ original sound – patriciaa674

«Αυτό το βίντεο είναι για όσους μου λένε πώς γίνεται να έχω φτιαγμένα τα νύχια μου και να ποστάρω ενώ δεν υπάρχει ρεύμα και όλα τα σχετικά», λέει σε ένα άλλο βίντεο και δείχνει τις συσκευές για ρεύμα που έχουν στο σπίτι της, οι οποίες είναι μία ώρα την ημέρα ενεργές και 6 ώρες ανενεργές.

@patriciaa674

#fyp #fypシ #stosanctionsonsyria #earthquake #syria #turkey

♬ original sound – patriciaa674

@patriciaa674

Replying to @guywijshof if you want me to show how is it like to live in damascus please let me know in the comments! #fyp #fyp #syria #turkey #earthquake #stopsanctionsonsyria

♬ original sound – patriciaa674