Ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού, στη Γενεύη, έχουν δώσει οι υπουργοί εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, σε μια ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης καθώς εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μόλις χθες, ο Joe Biden έκανε πρόβλεψη πως οι Ρώσοι στρατιώτες θα εισβάλουν στην χώρα, κάνοντας ξανά λόγο για βαρύ τίμημα σε αυτή την περίπτωση για τον Vladimir Putin.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τις 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή. Ο Putin επιμένει να μη γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία και ζητά από τη Συμμαχία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην ανατολική Ευρώπη, που χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η νέα συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργών Εξωτερικών έρχεται ενώ ο Blinken επιχείρησε προηγουμένως να αναδομήσει την εικόνα ενός ενιαίου δυτικού μετώπου κατά της Ρωσίας και να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Μετά τις επαφές του στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους ο Blinken είπε ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία αυτό θα σύρει την Ευρώπη «σε μια επικίνδυνη και ασταθή περίοδο, όταν ήταν χωρισμένη στα δύο κι επισειόταν πάνω απ’ τα κεφάλια όλων η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου».

Στο πλευρό του η Γερμανίδα ομόλογός του, δεσμεύτηκε άμεση αντίδραση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής και δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις και για εμάς τους ίδιους, όπως είπε.

https://www.intronews.gr/12633-2-oukrania-ipa-oplismo-simmahon/news/

Η Βρετανία προειδοποιεί τη Μόσχα για «τεράστιο στρατηγικό λάθος»

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, κάλεσε τον Putin «να κάνει πίσω από την Ουκρανία προτού διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος», που θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια ζωών. Μιλώντας στο Σίδνεϊ η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις «να εντείνουν τις προσπάθειές τους» καθώς αυταρχικά κράτη «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρατολογεί Ουκρανούς αξιωματούχους

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες τη Ρωσία ότι μέσω αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της στρατολογεί Ουκρανούς εν ενεργεία και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, που θα χρησιμοποιήσει για να στήσει κυβέρνηση δοσίλογων, η οποία θα συνεργάζεται με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής σε περίπτωση εισβολής.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Ουκρανούς βουλευτές και δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης με την κατηγορία ότι μετέχουν σε αυτή τη συνωμοσία.

Με πληροφορίες από BBC