Η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ο διπλασιασμός των νοσηλειών, η μείωση των εμβολιασμένων εξαιτίας της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και των πυρκαγιών, προκαλεί ανησυχία και αγωνία για το πως θα κυλήσει η επιδημιολογική κατάσταση μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Τα νησιά και η περιφέρεια θα γεμίσουν από κόσμο το Σαββατοκύριακο, με την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου και ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου να δημιουργεί προϋποθέσεις συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα όπου προστρέχουν οι πιστοί, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά ακολουθούν σε πολλά μέρη της χώρας.

Επιστήμονες, κυβέρνηση και τοπικές αρχές στρέφουν το βλέμμα τους στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για να τιμήσει την ημέρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Ηδη σε ισχύ, σε ότι αφορά στις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές δεν πρόκειται να προβούν στη λήψη κάποιων επιπλέον μέτρων πέραν των όλων όσων ήδη ισχύουν σε συνδυασμό με αυξημένη επιτήρηση και εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

Ανησυχία στα νησιά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά, με τα επιδημιολογικά στοιχεία να είναι αυξημένα, πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ προβληματίζει η εικόνα σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα εφιαλτικά σενάρια του φθινοπώρου με 1.000 διασωληνωμένους

Στο μεταξύ, από την Πέμπτη εκφράστηκε και δημοσίως η ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο στην απογευματινή ενημέρωση να κάνει λόγο για διπλασσιασμό των εισαγωγών το τελευταίο 20ήμερο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προειδοποίησε για εφιαλτικά σενάρια το φθινόπωρο εφιστώντας την προσοχή για τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Επίσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι πλέον βρίσκονται στις ΜΕΘ και άτομα νεαρής ηλικίας

«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι αν πάρετε την ηλικιακή κατανομή των διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών και 9 καινούργιες διασωληνώσεις. Συνολικά, έχουμε 14 νέους και 1 παιδί που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε ακόμη πως τώρα δεν παρατηρείται πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο αν συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη επέστησε την προσοχή των ταξιδιωτών ζητώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Πρέπει να προσέξουμε, ειδικά όσοι ταξιδεύουν. Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα».