Όσο κι αν κάποιος είναι από έναν τόπο, ποτέ δεν μπορεί να πει ότι τον γνωρίζει απόλυτα, ότι γνωρίζει τα πάντα για αυτόν τον τόπο, ειδικά όταν μιλάμε για ένα νησί τόσο μεγάλο όσο η Κρήτη και για μια ολόκληρη χώρα, κι ας είναι η μικρή Ελλάδα. Κι είναι και παράλογη απαίτηση. Δηλαδή, πέρα από τις βασικές γνώσεις για το παρελθόν, για τον τόπο, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη χώρα μας και τα ξέρουν από άλλες χώρες, είτε γιατί κάπως τα έμαθαν από αγάπη για την Ελλάδα είτε γιατί τα μελετούν.
Πόσοι Κρητικοί γνωρίζουν τα πάντα για την Κρήτη; Αυτό που θα διαβάσεις από δω και πέρα, το ξέρουν πολύ λίγοι Κρητικοί, ακόμα λιγότεροι Έλληνες. Κι εμείς σε αυτούς συγκαταλεγόμαστε, διότι τυχαία το είδαμε σε μια ανάρτηση της ESA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Instagram.
Εκεί, μας ενημερώνει ένας από τους επιστήμονες ότι η Κρήτη δεν είναι μόνο ένα πανέμορφο νησί λόγω γεωμοργολογίας, ούτε ένα μέρος που προσφέρεται για να παρατηρήσει άνετα κανείς τον νυχτερινό ουρανό. Είναι κι ένα μέρος σημαντικό για τον πλανήτη και για τους δορυφόρους που έχουμε σε τροχιά.
Αναφέρει το βίντεο ότι «Η Κρήτη παίρνει τον σφυγμό του πλανήτη μας», επειδή το κλίμα και η γεωμορφολογία, επιτρέπουν να ληφθούν από έναν σταθμό βαθμονόμησης, όπου λαμβάνονται δεδομένα από δύο δορυφόρους και καταγράφονται μετρήσεις για τους ωκεανούς με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Με απλά λόγια, η Κρήτη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος για όλο τον πλανήτη, διότι προσφέρει τις μετρήσεις και μπορούν οι επιστήμονες να γνωρίζουν πώς αλλάζουν οι ωκεανοί σε εποχή κλιματικής κρίσης, πού κατευθύνονται τα ωκεάνια ρεύματα και τι μικροκλίμα θα υπάρξει σε κάποιες περιοχές ως απότοκο της αλλαγής των ρευμάτων.