Έχουμε φτάσει σε αυτή την εποχή που τα κρυολογήματα θερίζουν, την ώρα που κυκλοφορεί με αυξημένη ταχύτητα η μετάλλαξη Όμικρον. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια, πράγμα που κάνει την κατάσταση μπερδεμένη. Για την ώρα, τα ποσοστά κρουσμάτων με Όμικρον αυξάνονται, ενώ το ευχάριστο γεγονός είναι πως οι νοσηλείες παραμένουν χαμηλές.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί, σε περίπτωση νόσησης από την Όμικρον, το περνάνε ακόμα πιο ήπια, όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος και πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ, Δρ. Abdul El-Sayed. Αυτή είναι μια δήλωση που την κάνουν όλοι οι επιδημιολόγοι για την ακρίβεια.

«Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι πως το εμβόλιο βάζει σε «επιφυλακή» το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, η ικανότητα του να εντοπίζει, να στοχεύει και να καταστρέφει ιούς είναι πολύ μεγαλύτερη κάθε φορά που παίρνουμε άλλη μια αναμνηστική δόση του εμβολίου», είπε ο El-Sayed. «Είναι λογικό τα συμπτώματα που θα εμφανίζατε να είναι πιο ήπια αν έχετε εμβολιαστεί».

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι λοιμώξεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πρόσθεσε, ειδικά όταν λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος των συντριπτικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. «Ακριβώς επειδή ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας ανά άτομο μπορεί να είναι χαμηλότερος, αυτό δεν σημαίνει ότι σε κοινωνικό επίπεδο η Όμικρον δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», είπε.

Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Πολλές λοιμώξεις από τον κορωνοϊό μπορεί να μοιάζουν με κρυολόγημα ή γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε είναι να κάνετε μια εξέταση, είπε η Δρ Sarah Ash Combs, θεράπων ιατρός στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων. «Πρέπει απλώς να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος με τον ίδιο τρόπο σαν να έχουμε κορωνοϊό».

Ποια συμπτώματα να αναζητήσετε

Τα πρώιμα σημάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του Covid-19 τείνουν να είναι παρόμοια, είπε ο El-Sayed. Τόσο ο Covid-19 όσο και η γρίπη προκαλούν συχνά συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, δύσπνοια και έμετο ή διάρροια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να διακριθεί από τον πονοκέφαλο και τον ξηρό βήχα που συχνά συνοδεύονται από αυτήν. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης που ήταν το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σημάδι μόλυνσης από τον Covid-19 εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σύμπτωμα, αν και είναι λιγότερο διαδεδομένο τώρα από ό,τι ήταν με άλλες παραλλαγές, είπε ο El-Sayed.

«Για άτομα που αισθάνονται σοβαρό πόνο στο στήθος, ιδιαίτερα με ξηρό βήχα που έχει επιδεινωθεί, τότε θα πρέπει πραγματικά να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια», προειδοποίησε. Ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η έκθεση.

«Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να ρωτήσετε: Έχει μολυνθεί κάποιος με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή με τον Covid; Αξίζει επίσης να απομονωθείτε και να κάνετε ένα γρήγορο τεστ», συμβουλεύει. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε ακόμη συμπτώματα, ίσως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν έχετε βρεθεί κοντά σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στον Covid-19.

«Πιστεύω ότι αξίζει να υπάρχει μεγάλη υποψία ότι θα μπορούσε να είναι Covid, δεδομένου ότι έχουμε την παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά», πρόσθεσε ο El-Sayed.

https://www.intronews.gr/10950-2-notia-afriki-omikron-meionontai-grigora/news/

Πότε να κάνετε τεστ για Covid-19

Συχνά είναι καλό να αντιμετωπίζετε τις υποψίες σας για Covid-19 κάνοντας ένα τεστ, αν και όταν το κάνετε αυτό κάνει τη διαφορά.

Για όσους έχουν εκτεθεί αλλά δεν αισθάνονται συμπτώματα, υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να εμφανιστεί σε ένα γρήγορο τεστ, εξήγησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιμένετε πέντε ημέρες μετά την έκθεση πριν από τη δοκιμή και να παραμείνετε σε επιφυλακή, σύμφωνα με το CDC.

«Ακριβώς επειδή λαμβάνετε αρνητικό τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι Covid», είπε ο El-Sayed. «Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάνετε το τεστ και μετά ίσως να δοκιμάσετε ξανά σε 12 έως 24 ώρες, και αν λάβετε δύο αρνητικά, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι δεν είναι».

«Είτε πρόκειται για τον Covid-19 είτε για το κοινό κρυολόγημα, είναι πάντα καλή ιδέα η απομόνωση», είπε.