Εικόνες ντροπής από την Ύδρα, όπου φαίνονται γαϊδούρια να κουβαλούν βαριά αντικείμενα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Εριέττα Κούρκουλου -Λάτση.
Στις νέες ντροπιαστικές εικόνες βλέπουμε γαϊδουράκια και άλογα που χρησιμοποιούνται για μεταφορές στο νησί, να είναι υπερφορτωμένα ακόμα και με ολόκληρα ψυγεία…
«Όταν ήμουν μικρότερη υπέκυπτα εύκολα στον θυμό και λειτουργούσα παρορμητικά. Πλέον ωρίμασα. Θα έρθω προετοιμασμένη με λύσεις. Με απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που ξέρω ότι θα τεθούν.
Όμως θα έρθω γιατί δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες το 2023», γράφει η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των ζώων δημιουργώντας τα Save a Greek Stray και A promise to animals.
«Αυτά στην Ύδρα … ακάθεκτοι και απτόητοι συνεχίζουν την κτηνωδία», έγραψε ένας χρήστης στα Μέσα Κοινωνικού Δικτύου.
Το συγκεκριμένο βίντεο με το μουλάρι που κουβαλάει ψυγείο μπορεί να είναι περσινό, αλλά οι εικόνες κάθε χρόνο στην Ύδρα δεν διαφέρουν, όπως δείχνουν και τα stories της Εριέττας Κούρκουλου και άλλων επισκεπτών στο νησί.
Για το ζήτημα τέτοιων εικόνων είχε τοποθετηθεί πριν έναν χρόνο ο δήμαρχος του νησιού, εξηγώντας πως η Ύδρα έχει τεράστιο πρόβλημα λόγω του ότι δεν υπάρχουν δρόμοι στη χώρα και οι οικισμοί που βρίσκονται στην πάνω μεριά, δεν μπορούν να μεταφέρουν διαφορετικά συγκεκριμένο εξοπλισμό ή σακούλες με ψώνια από τα μίνι μάρκετ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Κουκουδάκης είχε μιλήσει για τις κτηνιατρικές διατάξεις που δεν παραβιάζονται στο νησί και είχε υποστηρίξει πως το μουλάρι μπορεί να κουβαλήσει ως και 70 κιλά. Παράλληλα, είχε αναφέρει πως οι Υδραίοι αγαπούν τα ιπποειδή τους γιατί είναι η περιουσία τους και τα φροντίζουν, ενώ είχε φέρει ως παράδειγμα της φιλοζωΐας ότι είχε γίνει δωρεάν κτηνιατρικός έλεγχος στα ιπποειδή.
Είναι βέβαια άλλοι οι νόμοι και άλλο οι ηθικές αξίες, ο σεβασμός στην ζωή και η μη κατά συρροήν εκμετάλλευση των ζώων, ενώ όση αστυνόμευση κι αν υπάρχει, δεν μπορεί κανείς να ελέγχει διαρκώς την διάρκεια χρήσης των ζώων εργασίας μέσα στην ημέρα, αν φορτώνουν πάνω τους βάρος, αν τα έχουν σε σκιερά μέρη ή αν τα εκθέτουν στους 40 βαθμούς. Κάποιος που έχει βρεθεί στην Ύδρα, σίγουρα έχει δει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, η τοπική αστυνομία γνωρίζεται με τους ιδιοκτήτες ιπποειδών και η φιλοζωΐα είναι μάλλον άγνωστη λέξη σε όσους χρησιμοποιούν κατά τέτοιον τρόπο τα ζώα με το πρόσχημα της δυσκολίας που έχει η δόμηση του νησιού.