Οι κυπριακές αρχές, αναγκάζονται να επανεξετάσουν το περιστατικό ομαδικού βιασμού, το οποίο κατήγγειλε μια Βρετανίδα, αφότου το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου την κατηγόρησε για ψευδείς κατηγορίες, οι οποίες όριζαν πως η γυναίκα είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά σε resort στο νησί.

Η νομική ομάδα της 21χρονης δήλωσε πως οι αστυνομικές δυνάμεις της Κύπρου, είχαν δεσμευτεί να επανεξετάσουν το περιστατικό. Συγκεκριμένα, η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νικολέττα Χαραλαμπίδου, δήλωσε πως είναι η «η επόμενη μεγάλη μάχη τους».

Το τριμελές εφετείο, έθεσε και πάλι σε ισχύ την δικαστική διαμάχη, αναγνωρίζοντας πως η νεαρή γυναίκα δεν είχε μια δίκαιη δίκη. Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε δύο χρόνια αφότου, η τότε έφηβη κοπέλα, κρίθηκε ένοχη για κατασκευή του περιστατικού περί ομαδικού βιασμού και έλαβε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για δημόσια πλάνη.

Ο Michael Polak, ο οποίος συντόνισε το κίνημα κατά της καταδίκης της Βρετανίδας, ως διευθυντής της νομικής ομάδας Justice Abroad, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian πως κρίνεται απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσει μια νέα έρευνα, καθώς η απόφαση που πάρθηκε την πρώτη φορά, καταπάτησε τα νομικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «οι κυπριακές αρχές έχουν το καθήκον να ερευνήσουν την καταγγελία βιασμού καταλλήλως γιατί είναι ξεκάθαρο πως δεν το έκαναν στο παρελθόν. Επιθυμούμε η έρευνα να μεταφερθεί σε άλλη αστυνομική αρχή ώστε όλα τα αποδεικτικά να ληφθούν υπόψη δίκαια και ψύχραιμα».

Το αίτημα του, έγινε εν τέλει δεκτό.

Πώς συνδέεται η υπόθεση της Κύπρου με το κύκλωμα του μαστροπείας που ερευνάται στην Ελλάδα

Η Περσεφόνη Παναγή, πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου και γεννημένη στην Βρετανία, κράτησε σε ισχύ το αίτημα υπέρ της απόσυρσης των κατηγοριών προς την 21χρονη, παρά τον διχασμό μεταξύ των δικαστών και μάλιστα με έναν εξ αυτών να ψηφίζει κατά της καταγγελόμενης.

Η καταγγελλόμενη, φοιτήτρια πια σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, περιέγραψε λεπτομερώς πως βιάστηκε από μια ομάδα 12 Ισραηλινών σε ξενοδοχείο στης Αγίας Νάπας τον Ιούλιο του 2019. Τότε, είχε απειλήσει πως θα απευθυνθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση που δεν της έδιναν δίκαιο.

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος μετά από οπαδική επίθεση – «Γαμ… τον Άρη σας ρε»

Τότε, ένας εκ των δικαστών, ο κος.Παπαθανασίου, αρνήθηκε επανειλημμένως να αφήσει τον συνήγορο υπεράσπισης της της μιλήσει για την επίθεση, λέγοντας πως δεν πρόκειται για μία δίκη για βιασμό.

Αυτό, έδωσε την ευκαιρία στους – καθ’ ομολογίαν – βιαστές της νεαρής κοπέλας, ηλικίας 15 μέχρι 22 ετών, περιλαμβανομένων και των γιων ισραηλινών επισήμων, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους άμεσα.

Ο χαρακτηρισμός προς την κοπέλα άλλαξε μέσα σε μια νύχτα, από θύμα, θύτης και πέρασε τέσσερις εβδομάδας στην Λευκωσία μέσα σε φυλακή, πριν δοθεί εντολή να παραμείνει στο νησί της Μεσογείου για δικαστικές διαδικασίες, που την κράτησαν εγκλωβισμένη για έξι μήνες.

Η φοιτήτρια, της οποίας το όνομα δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα, δεν παρευρέθη στα Λευκωσία τη Δευτέρα για να μάθει τα νέα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, είναι ακόμα πολύ τραυματισμένη ψυχικά για να μπορέσει να ταξιδέψει.

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωση, η μητέρα της απάντησε στην δικαστική απόφαση, λέγοντας:«Είναι τεράστια ανακούφιση που ακούμε πως οι κυπριακές αρχές αναγνώρισαν τα λάθη της νομικής διαδικασίας. Παρότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναιρεί τον τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκε η τοπική αστυνομία και ο δικαστής αρχής, η σημερινή απόφαση φέρνει μια ελπίδα πως το μαρτύριο της κόρης μου θα φέρει τουλάχιστον μια θετική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θύματα».

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει αναφερθεί αρκετά στα stories του Μικρού Πριγκιπάκου και έχει συνδεθεί με το κύκλωμα μαστροπείας που ερευνούν στην Ελλάδα οι αρχές.