O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά στις δηλώσεις του μετά από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, για να μην ενταθούν οι διαφωνίες.

Όσον αφορά το ζήτημα του όρου Turkaegean που χρησιμοποίησε η Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε: «Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».

Για το μήνυμα των ΗΠΑ μέσω της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)

Το «Μητσοτάκης γιοκ» ανήκει στο παρελθόν;

Ακόμα μίλησε και για το «Μητσοτάκης γιοκ» που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ερώτηση για το εάν θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι φέτος. «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή.

Η Τουρκία εύλογα ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στο παρελθόν. Δεν θα προσέφερε όφελος ωστόσο στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της. Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

Τέλος, μίλησε για τα F-16, που θα αναβαθμίσουν την στρατιωτική ικανότητα της Τουρκίας. «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε πού είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Rafale, φρεγάτες κ.λπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν στήριξε. Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από τον Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία, που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

NATO: Τι σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η στάση του Ερντογάν

Τουρκία: Δίνει το «οκ» στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Boris Johnson: Η ατάκα για τον Putin και τις γυναίκες που διχάζει