O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, κι αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οικονομία, ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι συγκρούσεις που μαίνονται στην Ουκρανία.

Μάλιστα, έβαλε τέλος στις φήμες που ακούγονται για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας. «Γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους.

Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Αναφερόμενος στους υπουργούς που στοχεύουν επανεκλεγούν με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ότι τους είχε απευθύνει στο υπουργικό συμβούλιο τον Μάιο, «ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί πόλωση και τοξικό κλίμα, που πυροδοτείται από την αντιπολίτευση. «Νομίζω ότι ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, όπως σας είπα, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα -ειδικά ως προς την πανδημία- είναι απαράδεκτο.
Απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι «είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη». Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία. «Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις», φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στον Έβρο το 2020.

Ο προκλητικός Ερντογάν και η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είπε πως κάποια στιγμή πιστεύει ότι θα επιστρέψουν στη χώρα μας. «Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO μάς δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του».

Μίλησε για τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας πως ο Ερντογάν «παραβίασε ευθέως την “κόκκινη γραμμή” την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας»

Δεν θέλησε να εκτιμήσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας, αλλά υπογράμμισε πως το «ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών. Εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική (…) δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση».

Εξέφρασε και την ανάγκη να βρεθεί ξανά τον Τούρκο πρόεδρο, παρά τις τελευταίες του δηλώσεις. «Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας  είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε.

«Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» προσέθεσε και τόνισε πως θα τηρήσει την ίδια στάση απέναντι στην Άγκυρα και δεν θα υιοθετήσει μια αντίστοιχη ρητορική.

«Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων.

Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, διερωτήθηκε εάν θα θέλαμε η «Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση στην ευρωπαϊκή πολιτική», καθώς όλες οι χώρες έκαναν κάτι αντίστοιχο. «Δεν υπονομεύουν καθόλου, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο την αμυντική δυνατότητα της χώρας» και εξήγησε πως «το κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν θα επιβάλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία».

Όσα ανέφερε για την οικονομία

Τέλος ερωτώμενος σχετικά με την οικονομία και την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα ζήσουμε καμία κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια». Αναμένεται η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

«Είναι μια χώρα πολύ πιο ισχυρή οικονομικά, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που αναγνωρίζεται από όλους ότι έχει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο και κατά συνέπεια έχει και μια πιο θωρακισμένη οικονομία για να αντεπεξέλθει πράγματι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων. Και είναι μεγάλες οι φουρτούνες, μην έχουμε καμία αμφιβολία.

Αυτός ο πόλεμος δεν έχει απλά τραγικές επιπτώσεις στο πεδίο. Μιλάμε για πόλεμο στον οποίο εμπλέκεται μια χώρα που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας, από την οποία η Ευρώπη ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη, που είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών και τροφίμων στην παγκόσμια οικονομία» είπε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει για μια ευρωπαϊκή λύση για τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Μιλώντας για το θέμα της τιμών των καυσίμων, επεσήμανε πως «δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης». Λόγος είναι πως «με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις. Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο.

Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Vladimir Putin: Είναι άραγε τόσο εμφανή τα σημάδια για την υγεία του ή τα ΜΜΕ ασχολούνται με κάτι που δεν υπάρχει;

Γιώργος Τράγκας: Τα ακίνητα σε Μονακό, Μαϊάμι και Λας Βέγκας και τα δάνεια που εξοφλήθηκαν εικονικά

Εrdogan: Γιατί κλιμακώνει τώρα την κατάσταση στο Αιγαίο – Πόσο πιθανό είναι ένα «θερμό» επεισόδιο