Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του, Μαρέβα Γκραμπόφκσι, συναντήθηκαν με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Ακισίνο και την Πριγκίπισα Ακισίνο, στο παλάτι Ακασάκα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση, ενώ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και ειδικότερα για την πρωτοβουλία GReco islands που στοχεύει στη μετατροπή των μικρών μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακών καινοτομιών.
Τις επόμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογράψει κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία επανενεργοποιεί τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο και ανοίγει μια νέα σελίδα, αναβαθμίζοντας τες σε στρατηγικού χαρακτήρα.
Έπειτα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου Αλέξη Πατέλη είχαν συνάντηση στα γραφεία του ιαπωνικού συνδέσμου βιομηχανιών.
Αυτή η συνάντηση επικεντρώθηκε στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.
Για την ακρίβεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν σε στελέχη του εθνικού ιαπωνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων Keidanren Kaikan.
Αναφέρθηκε δε, στις επερχόμενες εκλογές ια τις οποίες είπε ότι «είμαστε σε εξαιρετικά καλή θέση να τις κερδίσουμε» τονίζοντας ότι σε μια τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Δήλωσε πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση και της πολιτικής μείωσης των φόρων με παράλληλη τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας:
«Αν κοιτάξετε τα δημόσια οικονομικά μας, έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε δει την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Και παρά το γεγονός ότι θα έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες -αυτές προγραμματίζονται κάποια στιγμή είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο- παραμένουμε ιδιαίτερα πειθαρχημένοι όσον αφορά τη διαχείριση της δημοσιονομικής μας πολιτικής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας πως:
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και στο βαθμό που σάς ενδιαφέρει να επενδύσετε στην περιοχή μας, εξετάστε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός τριών πραγμάτων: μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα».
«Η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αν κοιτάξετε τις εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα ξεπερνούν ήδη το 40% των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών».
Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Έχουμε επενδύσει σημαντικά στο να διασφαλίσουμε ότι διευκολύνουμε την διαδραστικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων με την ελληνική διοίκηση. Το 2022, είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση: πολίτες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση μέσω της ιστοσελίδας μας www.gov.gr».
Από ιαπωνικής πλευράς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την καταστήσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό έργο το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, το οποίο μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.
Επίσης, υπάρχει προοπτική επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα. Μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα με δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών:
– Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιήθηκε με την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο όταν και είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
– Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (Japan External Trade Organization – JETRO), στον οποίο είναι ενταγμένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις.