Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτες επιδοτήσεις «αν χρειαστεί» για να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες» όσον αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια.

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού που αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει και μια συμβολική σημασία καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή πρώτου λογαριασμού εσόδων εξόδων του επαναστατημένου έθνους για το 1823.

Είπε χαρακτηριστικά πως «ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου μας επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».






Και τόνισε πως «η χώρα παραμένει σταθερή σε προοδευτική τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή. Είναι μια περίπτωση που οι συνήθως ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη».

Διαβάστε ακόμη: Έξαλλος ο Πέτρος Φιλιππίδης με τη Λένα Δροσάκη στη δίκη του – Ο λόγος που προκάλεσε την αντίδρασή του

«Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενδεχομένως και τριπλάσια το 2023. Ρεκόρ καταγράφουν επενδύσεις και εξαγωγές. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4,1 εκατ. και έχουμε καταφέρει να πετύχουμε να μειώνουμε τους φόρους μεγαλώνοντας τον πλούτο μας».

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται και είναι αυτή η συνετή πολιτική που εφαρμόσαμε επί 3ετια που μας επιτρέπει στον φετινό προϋπολογισμό να περιλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και αυξήσεις από τις αρχές του 2023 7,75% στο σύνολο των συντάξεων. Για την ακρίβεια αφορά 2,99 εκατομμύρια δικαιούχους. Το τελευταίο έχει σημασία όχι μόνο γιατί συμβαίνει μετά από 10 χρόνια αλλά αφορά μια κοινωνική ομάδα πρωτίστως αδύναμων συμπολιτών μας που βρίσκονται στις παρυφές της μεσαίας τάξης» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες τονίζοντας «ότι προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

Σημείωσε, δε, ότι ακόμα και σήμερα αναμένεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης 3,5 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης «που απαντάει στα ανεύθυνα σχόλια για αναδιαπραγμάτευση των πόρων από το συγκεκριμένο ταμείο». «Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία. Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους».

«Ας είναι, γιατί όπως είπα και με αφορμή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», είμαστε μία κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς. Ορισμένοι ισχυροί σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το «Καλάθι». Ξέρω, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία, χωρίς να είναι πανάκεια, συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους. Είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν ανασχεθεί στα βασικά αγαθά, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ένα στα πέντε προϊόντα έχουν πια μείωση. Όσοι λοιπόν λοιδορούν το «Καλάθι», ας σκεφτούν καλύτερα τα δικά τους λάθη».