Την ώρα που η απώλεια ανθρώπων είναι ανυπολόγιστη και έχει ξεπεράσει τους 1.000 σε Τουρκία και Συρία, οι ανάγκες για βοήθεια προς τη γείτονα είναι μεγάλες και η Ελλάδα αναμένεται να σταθεί αρωγός. Ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και σκόρπισε τον θάνατο, με σεισμολόγους να προειδοποιούν πως θα υπάρξει μετασεισμός κοντινής έντασης.

Παρά τις διαρκείς διπλωματικές προκλήσεις από την Τουρκία τον τελευταίο χρόνο, η Ελλάδα διά στόματος του Πρωθυπουργού της, ετοιμάζει αποστολή βοήθειας προς τη γείτονα, τόσο σε επίπεδο ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό) όσο και σε δυναμικό υποστήριξης στις μονάδες απεγκλωβισμού και ανάσυρσης ζωντανών και νεκρών.

«Βαθιά θλίψη νιώθω σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα πιο εγκάρδια συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι μαζί με όσους επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τις δυνάμεις της και θα βοηθήσει άμεσα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter, με πλήθος Τούρκων να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του από κάτω.

Σε συνέχεια της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσουν ένας (1) αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.